RSO:n ystävät ry:n vuosikokouksessa soi myös musiikki

RSOn ystäväyhdistyksen vuosikokoustilaisuus Keskustakirjasto Oodissa 26.2.2020 alkoi nuoren muusikon esityksellä niin kuin aikaisempinakin vuosina. Mutta sitä ennen yhdistyksen puheenjohtaja Eija Kujala paljasti yhdistyksen uutta visuaalista ilmettä noudattavan ns. rollan eli kuvatelineen, joka koristaa yhdistyksen tapahtumia. Musiikkitalossa se on pystyssä RSO:n konserttien väliajoilla merkkinä siitä, että samppanjabaarissa voi väliajalla tavata RSOn ystäviä. Uuden ilmeen on suunnitellut graafikko Katja Lampela. Hän on suunnitellut myös yhdistyksen logon ja aikaisemman visuaalisen ilmeen.

Eija Kujala toivotti jäsenet tervetulleiksi RSOn ystävien vuosikokoustilaisuuteen, joka pidettiin Keskustakirjasto Oodissa 26.2.2020.

Tilaisuuden musiikista vastasi Salon sellokilpailuissa RSOn ystävien kunniakirjalla palkittu, ystäväkoulumme Sibelius-lukion oppilas Iiris Piri. Kunniakirjaan liittyi kutsu tulla esiintymään yhdistyksen vuosikokoukseen. Iiris soitti Bachin 2. sarjasta Preludin, Sarabanden ja Giguen sekä mielenkiintoisen Aulis Sallisen Elegian Sebastian Knightille. “Kumpaan kuluu enemmän aikaa, koulunkäyntiin vai sellon soittoon?” Heikki Valsta tiedusteli lukion toista vuotta käyvältä sellistiltä ja sai kuulla, että soitto vie enemmän aikaa, mutta hyvin koulukin sujuu.

Haastateltava RSO:n vastaava musiikkituottaja Laura Heikinheimo

RSO:n vastaava musiikkituottaja Laura Heikinheimo kertoi vuosikokousyleisölle työstään ja tehtäväkuvastaan.

“Minun vastuullani on, miltä RSO kuulostaa Musiikkitalon ulkopuolella”, vuosikokouksen toinen vieras, RSO:n vastaava musiikkituottaja Laura Heikinheimo määritteli tehtäväkuvansa. RSO:n jokainen konsertti kuullaan myös konserttisalin ulkopuolella, joten tehtäväkuva on tärkeä. Iso rooli musiikkituottajalla on myös orkesterin levyttäessä.

“Musiikkitalo on hyvä paikka äänittää, sali on erotteleva ja ääni siellä selkeä ja kirkas.” Näin Laura Heikinheimo kuvaili työpaikkaansa. Äänitystyössä Laura Heikinheimon työparina on aina myös äänittäjä.

Konsertteihin valmistautuminen alkaa partituureihin tutustumisella, varsinkin silloin, kun kyseessä ei ole tuttu teos. Vuosikokouksen jälkeisenä perjantaina RSO kantaesitti Lauri Kilpiön teoksen Keskeytyvä juhla, ja siihen Heikinheimo kertoi juuri tutustuvansa.

Ammattinsa hän kokee oppineensa käytännön kautta. Pohjakoulutuksena Heikinheimolla on vankat musiikkiopinnot. Vaikea jännetuppitulehdus sai pianistiksi ja musiikinopettajaksi opiskelevan Lauran kokeilemaan musiikin tuottamista. Vaikka hän on käynyt Sibelius-akatemian tuottajakoulutuksenkin, työtä tekemällä on varsinainen oppi tullut.

Laura Heikinheimoa haastatteli yhdistyksen hallituksen jäsen Heikki Valsta.

“Minkälainen on sitten musiikkituottajan ja muusikon suhde? Onko tuottaja piiskuri vai terapeutti?” Laura Heikinheimoa vuosikokoustilaisuudessa haastatellut Heikki Valsta kysyi. Ukkosenjohdattimeksi Heikinheimo itseään kuvasi: “Olen tiukka ja tarkka.” Tuottajan tehtävä on pitää kaikki langat käsissään ja antaa palautetta soittajille ja solisteille. “Se, mitä solistit odottavat tuottajalta, vaihtelee paljon. Yhteistyö nykysäveltäjien kanssa on Laura Heikinheimosta mielenkiintoista. “Istun usein säveltäjän vieressä katsomossa harjoitusten aikana ja seuraan, mihin säveltäjä kiinnittää omassa sävellyksessään huomiota.”

RSO:n konserttien äänite menee heti konsertin jälkeen suoraan Yle Areenaan, joten niitä ei jälkikäteen editoida eikä miksata. Orkesterin levyttäessä työprosessi on toisenlainen. Live-levytyksissä taltioidaan kenraaliharjoitus ja yksi tai kaksi konserttia. Varsinainen työ alkaa vasta sen jälkeen, sillä eri äänityksistä pitää rakentaa yhtenäinen kaari ja kokonaisuus. Paras otto valitaan eri äänityskerroista. RSO:n levytyksissä Laura Heikinheimo kiittää Hannu Lintua: ” Hannu on kiinnostunut kaikista vaiheista ja tulee mukaan miksaukseen.”

Musiikki on Laura Heikinheimolle myös elämänmittainen harrastus. “Rakastan oopperaa ja käyn paljon konserteissa, myös ulkomailla. On tärkeää tietää, missä maailmalla mennään ja kuulla erilaisia orkestereita ja saleja.”

RSOn ystävät ry:n vuosikokous 2020

Yhdistyksen vuosikokouksen puheenjohtaja toimi Ulla Martikainen-Florath ja sihteerinä Johanna Varjonen.

Yhdistystä alusta lähtien johtanut Eija Kujala valittiin edelleen puheenjohtajaksi. Hallituksen jättävän Anu  Karessuon tilalle uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin musiikinopetteja Riikka Salminen, jolle yhdistyksen ystäväkoulutoiminta on tuttua aikaisemmasta työpaikasta Vantaan Mikkolan koulun opettajana. Hallituksen jäseninä jatkavat Kaisa Ala taloudenhoitajana, Marja Kanerva, Jorma Lempinen sihteerinä, Pertti Jalonen, Ritva Männynoksa, Marja Salmela, Heikki Valsta ja Airi Vilhunen tiedottajana.

Yhdistys kiitti kukkasin hallituksen jättävää Anu Karessuota, joka on mm. vastannut jäsenmatkoista yhdistyksen hallituksessa.

Tässä linkit kokouksessa hyväksyttyihin yhdistyksen toimintakertomukseen ja -suunnitelmaan:
RSOn ystävät ry:n toimintakertomus vuodelta 2019
RSOn ystävät ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2020

Yhdistyksen jäsenmaksu on edelleen 25€/vuosi. Toisin kuin tähän asti jäsenmaksu tulee kattamaan yhdistyksen toiminnan ko. kalenterivuoden aikana. Aikaisemmin jäsenmaksu kattoi orkesterin konserttikautta seuraten toimintaperiodin syksy-kevät.

Vuosikokoukseen osallistui vähän yli 70 yhdistyksen jäsentä.

Teksti ja kuvat Airi Vihunen

 

 

 

Samankaltaiset artikkelit