Säveltäjä George Benjamin RSOn ystävien jäsenillan vieraana

RSOn ystävät oli saanut perinteiseen syksyiseen jäseniltaan kunniavieraaksi englantilaisen säveltäjän ja kapellimestarin George Benjaminin, jonka musiikin ymärille rakentui tämän syksyn RSO-festivaali.

Ystäväyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Valsta haastatteli sympaattista Sir Georgea, joka naurahtaen sanoi pyytävänsä vain pilanpäiten ystäviään joskus kutsumaan häntä tällä arvonimellä, muuten hän on vain George tai Mr. Benjamin. Kysymykseen, onko hän enemmän säveltäjä vai kapellimestari, George Benjamin vastasi olevansa säveltäjä, joka myös johtaa – silloin kun pystyy. Tällä hän viittasi siihen, ettei voi tehdä molempia yhtä aikaa. Johtamisesta hän kuitenkin pitää, se on hänelle ”great pleasure”, suuri nautinto.

Siitä lähtien, kun hän  7-8-vuotiaana alkoi harrastaa musiikkia, hän on myös säveltänyt. Ooppera on hänelle tärkeä musiikin laji, ja hän kertoi odottaneensa lapsesta asti, milloin itse säveltäisi oopperan.  Kesti kuitenkin pitkään ennen kuin hän sävelsi ensimmäisen oopperansa Into the Little Hill, joka kuullaan RSO:n esittämänä ja säveltäjän itsensä johtamana RSO-festivaalin päättävissä konserteissa 15. ja 16.11.

Musiikkitalon ravintola oli täynnä ystäväyhdistyksen jäseniä.

Esikoisooppera syntyi vasta 46-vuotiaana, koska Benjamin kertoi halunneensa löytää toisenlaisen tavan kertoa. Pitkään kesti myös löytää häntä miellyttävä teksti. Sopiva löytyi vihdoin, ainakin 80 eri kirjoittajan tapaamisen jälkeen, kun hänelle esiteltiin kirjailija Martin Crimp. Yhteistyön tuloksena syntyi Into the Little Hill, joka perustuu vanhaan Hamelnin pillipiiparin tarinaan. George Benjamin on mieltynyt vanhoihin tarinoihin, joilla on ”pitkä varjo”. Ne ovat vanhoja mutta kertovat myös nykyajasta. Katsojilla ei myöskään liity niihin valmiiksi ennakkoluuloja tai -odotuksia, kuten uudempiin teksteihin. ”Updated but the roots are old”, hän kuvaa oopperan tarinaa.

George Benjaminin RSO-festivaalilla kuultua Written on Skin -oopperaa pidetään yhtenä aikamme tärkeimmistä oopperateoksista, ja sitä on esitetty eri puolilla maailmaa jo yli 140 kertaa. Senkin lähtökohtana on satoja vuosia vanha tarina, jonka Martin Crimpin tytär löysi. Molemmat teokset sekä festivaalilla kuullun Benjaminin sävellyksen The Dream of a song voi esitysten jälkeen kuunnella ja katsoa Yle Areenasta.

RSO:sta illan vieraana olivat intendentti Tuula Sarotie ja tänä syksynä kakkosviulun äänenjohtajana aloittanut Emma Mali. Tuttuun tapaan jäsenillan musiikkiesityksestä vastasi nuori muusikko, tällä kertaa yksi viime kevään stipendiaatteistamme Fanni Piri, joka on nyt jo Sibelius-lukion päättänyt ja vahvasti matkalla kohti musiikin ammattilaisuutta, ehkäpä juuri  orkesterimuusikkona, kuten hän illan juontaneelle Ritva Männynoksalle haastattelussa kertoi.

Fanni Piri esiintymisen jälkeen, ja hänen äitinsä Nina Piri, joka on myös RSOn ystävien jäsen.

Teksti ja kuvat Airi Vilhunen

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa