Uusia tuulia RSOn ystävät ry:n ystäväkoulutoiminnassa
Kevään 2024 aikana RSOn ystävät -yhdistyksen ystäväkoulutoiminta ulottuu aiempaa merkittävästi laajemman kohderyhmän iloksi ja innostukseksi.

Vuoden 2023 aikana aiheesta tehdyn perusteellisen selvityksen ja kehityshankkeen tuloksena siirryimme aiemmasta viiden pysyvän ystäväkoulun toimintamallista uuteen vaiheeseen: tarjoamme käytettävissä olevilla resursseillamme musiikkielämyksiä nuorille valtakunnallisesti. Kohderyhmänämme ovat edelleen musiikkikasvatuksen piirissä olevat tai muuten musiikista innostuneet nuoret.

Kouluvuoden lopulla jaettujen yksittäisten stipendiemme jakaminen aiemmin pysyvien ystäväkoulujen oppilaille on nyt päättynyt, kun yhdistyksemme on asettanut tavoitteekseen laajentaa kontaktipintaa nuorten musiikista kiinnostuneiden parissa. Yhteistyö jatkuu kuitenkin perinteisen ystäväkoulumme Sibelius-lukion kanssa. Lukion sinfoniaorkesterille tarjotaan vuosittain stemma- ja orkesteriharjoitus muutaman RSO:n ammattimuusikon kanssa.

Kertaluontoinen stipendi ja yhteistyö muidenkin oppilaitosten kanssa ovat edelleen mahdollisia ja harkittavissa. Stipendien jakamisen sijaan tavoitteena on tarjota esimerkiksi RSO:n kotimaan kiertueiden yhteydessä konserttilippuja kiertuepaikkakuntien musiikkipainotteisten koulujen tai musiikkiopistojen oppilaille tai muille perustelluille kohderyhmille. Kevään 2024 RSOn kotimaankiertueen paikkakunnilla – Iisalmessa, Ähtärissä ja Sastamalassa – ystäväyhdistys tarjosi konserttiliput yhteensä noin 60 nuorelle.

RSOn ystäväyhdistys hakee jatkuvasti ja avoimin mielin uusia muotoja ystäväkoulutoiminnalle, johon vuosikokous 2024 myönsi aiempaa enemmän varoja. Näin esimerkiksi orkesteriharjoituksia ammattimuusikoiden kanssa voidaan järjestää kahdesti vuodessa.

Vasemmanpuoleinen kuva ystäväkoulutoiminnan pilotoimisesta maaliskuussa 2016 Suomussalmella, Ruukinkankaan koulun 4 ABC luokassa. RSO:n viulisti Maria Puusaari vieraili luokassa RSOn ystävät ry:n kummimuusikon ominaisuudessa. Toinen kuva on Mikkolan koulusta Vantaalla. RSO:n kakkosviulisti Helmi Horttana vieraili koulun sinfoniaorkesteriluokassa marraskuussa. Mukana oli myös yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Eija Kujala.