RSO:n ystävät kutsuivat nuoria konserttiin Sastamalassa

Parikymmentä sastamalalaista nuorta aikuista koki ainutlaatuisen elämyksen, kun RSO:n ystäväyhdistys kutsui heidät sinfoniaorkesterin konserttiin 15. huhtikuuta VEXVE-urheiluareenalle.

”Suuri kiitos lahjoituksesta. Monet 18–28-vuotiaat olivat ensimmäistä kertaa elämässään kuuntelemassa klassista musiikkia konsertissa. Heidän kotonaan sitä ei ole kuunneltu. Toisten perheillä ei taas ole taloudellisesti mahdollista panna vähiä rahoja lippuihin,” kertoo kaupungin etsivän nuorisotyön ohjaaja Taru Meriläinen.

Jotkut kertoivat Meriläiselle käyneensä joskus isovanhempien kanssa Pyhän Marian kirkossa tai Tampere-talossa. Toiset taas olivat käyneet kevyen musiikin festareilla ulkomailla, mutta eivät koskaan täällä Suomessa.

Jotkut kertoivat Meriläiselle, että klassinen musiikki ei ole ”mun genreä”. Joku nuorista taas pelkäsi, että voi alkaa ahdistaa, kun paikalla on niin paljon väkeä. Urheiluhalliin mahtuu noin 900 henkeä, ja konsertti oli loppuunmyyty.

Monen parikymppisen elämä on Meriläisen mukaan kännykässä ja tietokoneella. Saattaa olla, että heillä on vain muutama ystävä. Varsinkin tyttöjä kuormittaa kova suorittamisen paine.

Etsivän nuorisotyön ohjaajat toimivat heidän henkilökohtaisena tukenaan. ”He ovat nuottivalmentajia, jotka tarjoavat erilaisia nuotteja ja sopivaa tempoa.”

”Kuvasin heille, kuinka live-musiikki antaa aina valtavat mahdollisuudet aisteille kokea jotain tärkeää. Kehotin nuoria panemaan silmät kiinni, kuuntelemaan ja kokemaan, mihin musiikki vie. Ei kannata etukäteen miettiä, vaan tulla avoimin mielin.”

Iisak Selin kertoo, että konserttipäivänä olo oli ollut surkea. Huolet painoivat. ”Musiikki – etenkin Sibeliuksen 5. sinfonia palautti olotilani paremmaksi. Aloin tuntea musiikin kehossani ja tunsin, että ajatuksissani syntyi taas uutta toivoa.”

Klassinen musiikki on Selinin mielestä ajatonta. ”Se ei vanhene koskaan. Eikä se pohjaudu muoti-ilmiöihin kuten pop-musiikki.”

Hän kertoo seuranneensa kapellimestari Nicholas Collonia ja hänen käsiensä liikkeitä innolla. ”On uskomatonta, kuinka soittajat keskittyvät ja tekevät hienosti oman osansa. Onhan tämä uskomatonta, että tällaista saadaan tänne Pirkanmaan ja Satakunnan rajoille.”

Selin toivoo, että RSO voisi edes kerran vuodessa vierailla Sastamalassa.

Teksti: Marja Salmela

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa