RSOn ystävien vuosikokous 11.3.2024

Oodin Maijansalin takariveillekin riitti käyttöä, kun RSOn ystävät ry kokoontui vuosikokoukseensa 11.3.2024. Musiikin ystävien tilaisuus alkoi tavan mukaan musiikilla ja puheenvuorolla musiikin tuottamisen ajankohtaisista huolista. Varsinaisessa kokouksessa jäsenet kyselivät, kommentoivat ja evästivät aktiivisesti yhdistyksen toimintaa.  

Sibelius-lukion jousikvartettia voisi yhdistyksen puheenjohtajan Heikki Valstan sanoin kutsua “meidän omaksi housebändiksemme”, sillä se esiintyi jo toistamiseen vuosikokouksen alkajaisiksi. Kvartetissa soittavat Essi Kettunen ja Elsa Hasu (viulu), Martta Kunnola (alttoviulu) sekä Liu Pöntinen (sello). Tällä kertaa teoksena olivat osat Lento ja Finale Antonin Dvořakin jousikvartetosta nro 12, joka tunnetaan nimellä ”Amerikkalainen”. 

Sibelius-lukion kvartetti

Kvartetti, jossa soittaa vain kolme henkilöä? 

Osaamme soittaa. Osaammeko puhua? Olisi tarpeen pitää ääntä muutenkin kuin soittamalla.”  

Säästöt tarkoittavat, että joku lakkaa tekemästä jotain.” 

Liikuntasuosituksemme on määritelty: 60 minuuttia liikuntaa päivässä – entä kulttuurisuositus? Onko edessä liikkumattomuus? Kulttuurittomuus?” 

Sibelius-lukion kvartetissa oli toki neljä soittajaa, mutta valtion armottoman säästöohjelman vaikutus suomalaisten orkesterien toimintaan oli teema, jonka Suomen sinfoniaorkesterit ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Seppänen toi esiin puheenvuorossaan. Maassamme on saavutettu ainutlaatuinen tilanne, kun ammattiorkestereiden verkosto ei rajoitu ainoastaan pääkaupunkiseudulle ja suurimpiin kaupunkeihin, vaan kattaa lähes koko maan ja orkestereiden taso on huima. 

Pekka Seppänen puhumassa

Vuosikokouksessa puhetta johti Riitta Jalonen ja sihteerinä toimi Marja Salmela. Sääntömääräiset asiat käsiteltiin ja hyväksyttiin vilkkaan keskustelun saattelemina hallituksen esityksen mukaisina.   

Talousarvio kaudelle 2024 rakentuu entiseen tapaan 25 euron vuosittaisen jäsenmaksutulon pohjalle. Yhdistyksen jäsenmäärän tuntuva kasvu nyt jo 880 henkilöön auttaa kiitosta saaneen aktiivisen ohjelmatarjonnan jatkamisessa. Jäsenmaksut tulevat lähiaikoina maksettaviksi, ja maksun jälkeen vuoden 2024 kortit päivittyvät ajan tasalle automaattisesti mobiilissa Gruppo-versiossa. Jäsenet, jotka eivät käytä mobiiliversiota, saavat vielä pahviversion kortista postitse. 

Vuosikokoukselle esiteltiin myös uudistunutta ystäväkoulutoimintaa: Sibelius-lukiota lukuun ottamatta perinteisistä ystäväkouluista ja stipendikäytännöstä luovutaan toistaiseksi. Tilalle kehitetään toimintaa, jossa korostuvat RSO:n valtakunnallisuus ja musiikkielämysten tarjoaminen nuorille. Vuonna 2024 tarjotaan yhteensä noin 60 nuorelle pääsy kuulemaan RSOn kotimaan kiertueen konsertteja Iisalmessa, Ähtärissä ja Sastamalassa. 

Vuosikokouksessa käytiin tavallista vilkkaampaa keskustelua yhdistyksen laajalti kiinnostavista matkoista. Ryhmien kokoa toivottiin nykyistä suuremmaksi: ”Miksi kotimaan matkoille lähdetään yhdellä bussilla?” ” Miksi ulkomaanmatkat myydään loppuun ihan minuuteissa?” ”Miksi matkoille pääsevät aina samat ihmiset? Onko olemassa joku valmis varauslista?”  

Matkojen suunnittelussa kuunnellaan jäsenistöä. Esimerkiksi vielä keväällä 2024 toteutuva matka Hampurin Elbphilharmonien konsertteja kuulemaan ja arkkitehtuuria kokemaan on ollut jäsenistön toivelistalla pitkään. Poikkeuksellisesti tämä matka toteutuu niin, että RSO ei ole soittamassa kohteessa. 

Yhdistys kilpailuttaa etenkin ulkomaanmatkoien järjestelyt ja valittu matkatoimisto hoitaa lento-, majoitus- ja konserttilippuvaraukset. Monista, erityisesti logistisista syistä voi olla työlästä toteuttaa tähänastista suurempien ryhmien ohjelmia. Esimerkiksi konsertti- ja lentolippujen saatavuus voi jo ratkaisevalla tavalla rajoittaa ryhmäkokoa. Lippujen saatavuus ja vaikkapa aterioinnin järjestelymahdollisuudet kotimaankin matkoilla rajoittavat ryhmäkokoa.   

Vuosikokous toivoi myös tammikuun alun peruuntuneen urkuesittelyn korvaavan jäsentilaisuuden järjestämistä. 

Vuosikokouksessa puhetta johti Riitta Jalonen ja sihteerinä toimi Marja Salmela.

RSOn ystävät ry:n puheenjohtajana jatkaa Heikki Valsta ja hallituksen jäseniksi valittiin edelleen Kaisa Ala, Eija Antinoja, Lauri Jaakkola, Timo Kauppinen, Jorma Lempinen, Ritva Männynoksa, Inari Räikkönen ja Marja Salmela sekä uutena Nina Piri.

Oheisena linkit vuosikertomukseen ja toimintasuunnitelmaan:

Vuosikertomus vuodelta 2023

Toimintasuunnitelma vuodelle 2024

Yhdistyksen perustamisesta lähtien toiminnassa mukana ollut Airi Vilhunen jäi omasta pyynnöstään pois hallituksesta. Airin vastuutontti on ollut niin monimuotoinen ja hänen verkostonsa niin laajat, että siitä riittää jaettavaa useammallekin hallituksen jäsenelle. Airi sai kokousväeltä ansaitusti ”Standing Ovation”-aplodit kukkien kera.   

Teksti: Ritva Männynoksa ja Inari Räikkönen

Kuvat: Airi Vilhunen

 

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa