RSOn ystävät konsertti- ja kulttuurimatkalla Amsterdamissa        7.-10.12.2023

36 varauksessaan nopeinta yhdistyksen jäsentä suuntasi tämän vuoden toiselle yhdistyksen ulkomaanmatkalle Amsterdamiin, jossa olimme ”fanittamassa” RSO:ta orkesterin vierailukonsertissa maailmankuulussa Concertgebouw-konserttitalossa. Musiikkielämysten ohella saimme mahdollisuuden tutustua maailmankuuluihin museoihin ja hollantilaiseen arkkitehtuuriin Het Schip -kohteessa.

Itsenäisyyspäivän jälkeen käynnistynyt matka ei lähtenyt liikkeelle ihan onnellisesti: KLM:n lento nousi ilmaan vasta yli 5 tunnin odottelun jälkeen. Syyksi ilmoitettiin Amsterdamin päässä vallinnut säätila, joka tosin ei häirinnyt samassa määrin Finnairin lentoa, joka lähti kohteeseen kolme tuntia ennen meidän lähtöämme.

Koettelemukset jatkuivat vielä Amsterdamin lentokentälläkin, kun matkatoimiston yhteistyökumppaninsa kautta varaaman  suomenkielisen oppaan näimme vastaanottohallissa vasta 10 minuutin odottelun  jälkeen. Myöhästyneen lentomme odottelu oli mitä ilmeisimmin käynyt oppaamme ”voimille” eikä hänen työskentelynsä vaikuttanut erityisen ammattitaitoiselta. Hän ohjasi bussimme väärään hotelliin, josta oli seurauksena, että päätimme ajaa suoraan matkalaukkuinemme konserttitaloon, jossa meillä oli liput Concertgebouworkestin konserttiin.

Consertgebouw’n kaunis konserttisali on tunnettu hienosta akustiikastaan.

Konsertin ehdottomana huipentumana kuulimme Camille Saint-Saënsin Urkusinfonian. Nyt kun Musiikkitaloon on saatu loistavat urut, toivoisi että saisimme kuulla sen vielä RSO:nkin ohjelmistossa.

Arkkitehtuuria ja museoita

Toinen vierailupäivämme oli nimetty retki- ja museopäiväksi. Oppaamme osoitti nyt ammattitaitonsa, jonka hän oli hankkinut liki 30-vuotisella urallaan Amsterdamissa matkailijaryhmien opastajana. Hyvin kattavaa kiertoajelua Amsterdamin vanhassa keskustassa täydensi tutustuminen Het Schipin asuinkortteliin, jonka arkkitehtuuri edustaa kuuluisaa Amsterdamin koulukuntaa. Rakennuskompleksia pidetään sosiaalisen asuntotuotannon edelläkävijänä, ja sen suunnitteli arkkitehtuuristaan maailmalla arvostettu Michel de Klerk.

Matkalaiset Het Schipin asuinkorttelissa.

Matka jatkui Alankomaiden kansallismuseoon, kaikkialla maailmassa tunnettuun ja arvostettuun Rijksmuseumiin. Useampi tunti vierähti Rembrandtin ja Vermeerin ym. maailman taiteen suurten nimien mestariteoksia ihaillessa. Yllättäen museorakennuksen sisältä löytyi mittaamattoman arvokas vanha taidekirjasto, joka on vain tutkijoiden käytössä. Päivän ohjelma päättyi yhteiseen illalliseen Concertgebouw’n vieressä sijaitsevassa tasokkaassa Keyzer Brasseriessa.

Yhteisellä illallisella on aikaa tutustua matkakumppaneihin ja vertailla kokemuksia.

RSO:n konsertti huipentui Finlandiaan

Lauantaipäivä oli varattu pääosin omatoimiselle tutustumiselle vanhaan kaupunkiin. Useampien kulku suuntautui Blumenmarktille ja Hollannin vetoaviin juustokauppoihin, ehtivätpä muutamat tutustua Stedelijk-museoon ja rientää jopa Anne Frankin kotitaloa katsomaan.

RSO:n konsertti oli iltapäivämatinea, jonka ohjelmisto oli tuttu orkesterin lokakuisesta esiintymisestä ja itsenäisyyspäivän juhlakonsertista Musiikkitalossa. Yllättävää oli todeta, että kuuluisassa Concertgebouw’ssa ohjelmalehtiset olivat pelkästään hollanninkielisiä.

Amsterdamilaisyleisö kiitti RSO:ta myrskyisin suosionosoituksin ja suomalaisfanit tietenkin myös.

Hollantilainen yleisö koki vahvasti eläytyen Lindbergin, Šostakovitšin ja Sibeliuksen musiikin. Istvan Vardáin solistiosuus Šostakovitšin sellokonsertossa upposi yleisöön, samoin hänen ylimääräisenä esittämänsä, Pablo Casalsin tunnetuksi tekemä katalonialainen kansanlaulu Lintujen laulu. Suorastaan myrskyisästi otettiin vastaan ylimääräisenä soitettu Finlandia-hymni. RSO:n riveistä kuuluikin konsertin jälkeen, että ”tämä yleisö pitäisi saada mukaan Helsinkiin”.

Hotellimme oli hyvin lähellä orkesterin hotellia, ja niinpä tapasimme myös RSO:n väkeä. Ystäväyhdistyksen nimissä vahvistimme, että RSO:llakin on urheilijoiden tapaan omat matkassa mukana kulkevat fanijoukkonsa!

RSO:n intendentti Tuula Sarotie, säveltääjä Magnus Lindberg ja sellisti Istvan Vardái iloisena onnistuneen konsertin jälkeen.

Sunnuntainen paluulento palautti kotimaahan koettelemuksista huolimatta tyytyväisen matkaseurueen. Hotellimme sijainti oli lähes optimaalinen Concertgebouw’n ja Rijksmuseumin läheisyydessä, aivan vanhan kaupungin ydinalueella, mikä edesauttoi omatoimista tutustumista Amsterdamiin. Concertgebouw’ssa ilahdutti akustiikan lisäksi talon helppokulkuisuus ja pääsylippuun sisältynyt ilmainen viinitarjoilu.

Matkalaiset ovat myös saaneet matkan jälkeen matkatoimistolta ohjeistuksen myöhästymisestä johtuvan hyvityksen hakuun. Nähtäväksi jää, olemmeko oikeutettuja hyvitykseen tai korvaukseen. Pohjolan Matka halusi kuitenkin ”lohduttaa” matkalaisia omalla korvauksellaan, vaikka matkatoimistolla ei ollut mitään osaa kokemiimme vastoinkäymisiin.

Teksti Jorma Lempinen
Kuvat Kaisa Ala ja Jorma Lempinen

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa