Jäsenmatka Jyväskylään 6.-7.9.2017

Alvar Aallon suunnittelema Säynätsalon kunnantalo on yksi Jyväskylän jäsenmatkan tutustumiskohteista.

Ystäväyhdistyksen syksyn toiminnan avaa jäsenmatka Jyväskylään konserttiin ja tutustumaan “Alvar Aalto -pääkaupunkiin”. Suomen Muusikkojen liitto juhlistaa 100-vuotista historiaansa tilausteoksella, jonka kantaesitys on Jyväskylässä. Teoksen solistina on RSO:n 1. soolosellisti Tuomas Lehto ja sopraanosolistina Tiina-Maija Koskela. Jyväskylä Sinfoniaa johtaa Ville Matvejeff.

Jyväskylä Sinfonian konsertti 6.9. Jyväskylän Teatteritalossa

Kaikuja Galántasta
kapellimestarina Ville Matvejeff, solisteina Tiina-Maija Koskela, sopraano, ja Tuomas Lehto, sello.
Joseph Haydn: Sinfonia nro 38, ”Kaiku”
Uljas Pulkkis: Teos sopraanolle ja sellolle, Suomen Muusikkojen liiton tilausteos (kantaesitys)
Aarre Merikanto: Sellokonsertto nro 2
Zoltan Kodaly: Tansseja Galantasta

Ennen konserttia taiteilijatapaaminen klo 18.15 teatteritalon kulmalämpiössä: Tiina-Maija Koskela, Tuomas Lehto, Uljas Pulkkis, Suomen Muusikkojen liiton edustaja sekä viulisti Heta Forsten.

Jyväskylä Sinfonian solistina soittaa Tuomas Lehto, RSO:n 1. soolosellisti.
Jäsenmatkan ohjelma

Keskiviikko 6.9.

Klo 13.24 Lähtö Helsingistä junalla Helsinki – Jyväskylä (junamatkalla lämmin ateria)
Klo 16.40 Saapuminen Jyväskylään ja majoittuminen Hotelli Versoon, joka on keskustan kävelykadulla
sijaitseva viihtyisä hotelli, os. Kauppakatu 35, www.hotelliverso.fi
Klo 18.15 Taitelijatapaaminen Jyväskylän teatteritalossa
Klo 19.00 Jyväskylä Sinfonian konsertti

Torstai 7.9.

Aamiainen hotellissa.
Klo 9.00 Lähtö Alvar Aalto -kiertoajelulle tutustumaan Alvar Aallon pääkaupunkiin ja hänen töihinsä siellä. Matkalla vieraillaan myös Aallon suunnittelemissa Säynätsalon kunnantalossa ja Muuramen kirkossa sekä Alvar Aalto -museossa.
Muuramen kirkossa Tuomas Lehto, sello, ja Ville Matvejeff, piano, pitävät pienen kamarimusiikkiresitaalin ystäväyhdistyksen jäsenille.
Klo 13.00 Lounas Jyväskylän Vanhassa Asemaravintolassa
Klo 15.15 Paluu junalla Helsinkiin, jossa ollaan klo 18.35

Muuramen kirkossa tutustutaan Aallon arkkitehtuuriin ja kuunnellaan kamarimusiikkia.

Matkan kokonaishinta Helsingistä junalla lähteville yhdistyksen jäsenille on 210€ ja ilman junamatkaa 145€. Lisämaksu 1-hengen huoneesta 60€. Vain konserttiin ja kiertoajeluun osallistuvat maksavat 70€ ja pelkkään kiertoajeluun 45€.

Ilmoittautuminen viimeistään maanantaina 14.8. 2017. Jäsenille on lähetetty ilmoittautumistiedot jäsenkirjeessä ja muistutus matkasta 29.7.. Myös jäsensivuilla on hinta- ja ilmoittautumistiedot. Jäsensivuille pääsevät vain yhdistyksen jäsenet kirjautumalla näiden nettisivujen käyttäjäksi. Jos kirjautuminen tuottaa ongelmia, lähetä viesti yhdistyksen sähköpostiin rso.ystavat@gmail.com.

Lisätietoa Alvar Aalto -kierroksen kohteista

Säynätsalon kunnantalo

Säynätsalon kunnantalo (Alvar Aalto 1949-52) on yksi arkkitehti Alvar Aallon merkittävimmistä töistä, jolla on oma asemansa 1900-luvun arkkitehtuurin historiassa. Jo rakennusvaiheessa talo herätti huomiota ainutlaatuisuutensa vuoksi. Rakennuksen valmistumisen jälkeen Säynätsaloon on virrannut innokkaita vierailijoita kaikkialta maailmasta: opiskelijoita, arkkitehtiryhmiä ja yksittäisiä vierailijoita, nykyään noin 3000-4000 vuosittain. On todettu, että Kunnantalo on tehnyt Säynätsalosta Suomen kansainvälisesti tunnetuimman saaren.

Säynätsalon kunnantalo on toteutettu vuonna 1949 pidetyn kutsukilpailun pohjalta. Aalto loi kunnantalosta pienelle Säynätsalolle monumentaalisen kohokohdan. Linnamaisen punatiilirakennuksen keskellä on korotettu sisäpiha, josta on käynti kunnan hallinnollisiin tiloihin ja kirjastoon. Kunnanvaltuuston istuntosali kohoaa muuta rakennusryhmää korkeammalle ja hallitsee juhlavasti aluetta. Rakennuksessa on myös asuntoja ja liiketiloja, joista osa on muutettu muihin tarkoituksiin. Kunnantalon rakentamista Aalto valvoi pieteetillä. Se onkin yksi hänen pääteoksistaan.

Muuramen kirkko

Muuramen kirkko on tyypiltään pohjois-eteläsuuntaan sijoitettu yksilaivainen tiilestä rapattu pitkä kirkko. Kirkko sijaitsee Muuramen harjulla. Kirkon sisäänkäyntiä kehystää kirkkolaivan pohjoispäässä triumfikaari. Sisäänkäynti sijaitsee tämän riemukaaren alaosassa. Kirkko peruskorjattiin 2016 ulkoa ja sisältä. Peruskorjauksen lähtökohtana oli palauttaa kirkko alkuperäiseen asuunsa sen värimaailmaa myöten. Alvar Aalto teki suunnitelmat 1920-luvulla seitsemään kirkkoremonttiin. Sakraalitiloista ainoastaan Muuramen kirkko toteutui. Aallon hyvän maun mukainen kirkko syntyi rakkaudesta kauneuteen. Siihen kuului muotojen puhtautta ja harmoniaa. Aalto sanoo, että ”arkkitehtuurissa on taka-ajatus, joka kurkkii kulman takana, ajatus luoda paratiisi… Jokaisella rakennustaiteellisella tuotteella… me haluamme rakentaa maanpäällistä paratiisia ihmisille.” (1957)

Aallolle Italia ja välimerenmaailma olivat pitkään harmonian heijastajia. Sieltä hän etsi ratkaisuja, jotka johtavat tasapainoon,hyvinvointiin ja terveyteen. Kirkko on Aallon 1920-luvun lukuisista kirkkosuunnitelmista ainoa toteutunut. Se on vaaleaksi rapattu pitkäkirkko, jossa näkyy Italian vaikutusta mm. kellotornissa ja seurakuntasalin alla olevassa loggiassa. Kirkon sisätiloja on muutettu 1979.

 

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa