Ystäväyhdistys kulttuurimatkalla Tallinnassa 27.-28.5.2023

Perinteen mukaisesti RSOn ystävät seurasi oman orkesterinsa jalanjälkiä Tallinnaan, jossa orkesteri konsertoi 27.5. Estonian konserttisalissa. Kaikkiaan 40 jäsentä ehti varmistamaan ajoissa paikkansa kulttuurimatkalle, viimeinen peruutuspaikka tuli kaksi päivää ennen lähtöä. Kaksipäiväiseen ohjelmaan kuului myös tutustuminen Arvo Pärt -keskukseen, kiertoajelu Tallinnassa ja Fotografiska näyttelyineen.

Arvo Pärt -keskus sijaitsee kauniilla mäntykankaalla lähellä merta.

Arvo Pärt -keskus sijaitsee Laulasmaalla, 35 km Tallinnasta. Menimme paikalle omalla bussilla, mutta omatoimimatkailijoille tiedoksi, paikalle pääsee myös yleisellä linja-autoyhteydellä (bussit nro 126, 127, 127A ja 128).

 

Arvo Pärt -keskus on myös arkkitehtoonisesti mielenkiintoinen. Näkymä keskuksen sisältä sisäpihalle.
Sisäpihan pieni kappeli on paikka hiljentymiselle.

Arvo Pärt -keskuksen tarjontaan liittyy perusnäyttely Kun alkaisit etsinnät nollasta, jossa tutustutaan Arvo Pärtin vuosikymmenten varrella kirjaamiin mietteisiin hiljaisuudesta, sanasta ja äänestä. Näyttelyssä on esillä myös Pärtin alkuperäiset käsikirjoitukset. Pääsimme näkemään lyhytdokumentin Musiikin jano, joka kertoo Pärtin elämästä ja luovasta kehityksestä. Elokuvan tekee mielenkiintoiseksi runsas arkistomateriaali, mm. harvinaiset valokuvat ja videotallenteet.

 

Estonian konserttisalissa yleisö on jo valmiina taputtamaan RSO:n lavalle.

RSO:n konsertti Estonian konserttisalissa palkittiin pitkillä tömistyksillä. Trumpetistimme Jonas Silinskas ihastutti yleisöä suvereenilla esityksellään Mieczyslaw Weinbergin trumpettikonsertosta. Puoliajan jälkeisessä osuudessa Estonia yleisö vastaanotti Leonard  Bernsteinin  West Side Story -tanssisarjan erityisen riemukkaasti. Huomiota kiinnitimme siihen, että salissa oli yllättävästi tyhjiä paikkoja. Läsnäolleelta Suomen Viro -instituutin johtajalta sain kuitenkin kuulla, että juuri tänä viikonloppuna Tallinnassa oli uskomattoman paljon kulttuuritilaisuuksia.

Valokuvamuseo Fotografiska sijaitsee Telliskiven entisellä tehdasalueella, josta on tullut Tallinnan luova keskus ja trendikkäin kohtaamispaikka.

Matkamme jälkimmäisenä päivänä koimme oivallisen tutustumisen Tallinnaan erinomaisen oppaamme otteessa. Kaupunkikuvan kehittymisen osalta jouduimme pohtimaan, oliko ” pikkuveli” mennyt jo ”isoveljen” ohi, niin innovatiivisena nykyinen Tallinna silmiimme avautui. Valokuvamuseo Fotografiska Telliskivessä tarjosi kolme upeaa, juuri avattua näyttelyä: Snezhana Von Büdingen-Diban Meeting Sofie Down -tytön kasvutarinasta, kokeilevan valokuvauksen pioneerin ja Suomessa myös Alvar ja Elissa Aallon läheisenä ystävänä tunnetun Laszlo Monogly-Nagyn Light play -niminen näyttely ja  Miles Aldridgen Virgin Mary. Erinomaisen oppaan kanssa koetusta kolmesta näyttelystä jäi kaikille paljon sisäistettävää.

Kokonaisuudessaan matkasta jäi mieleen hyviä kohtaamisia ja aina arvostettavia aineksia, joista on voinut nauttia RSOn ystävien matkoilla. Pohjolan Matka osoittautui erinomaiseksi matkanjärjestäjäksi, ja yhdistyksen omat ”matkanjohtajakyvyt” Eija Antinoja ja Marja Salmela täyttivät vastuuntuntoisesti heille uskotut työnjaot.

Teksti Jorma Lempinen
Kuvat Jorma Lempinen, Eija Antinoja, Antti Suvanto ja Ritva Männynoksa

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa