Kirjallinen ilta Kalevi Aho -kirjasta kiinnosti jäseniä

RSOn ystävät järjesti kirjallisen illan maanantaina 19.2. jo tutuksi tulleessa paikassa, Rosebudin kirjakauppa Sivullisessa. Illan kirjana oli Hannu Lahtosen kirjoittama Maailma on musiikissa – Kalevi Ahon elämää ja tekoja. Haastateltavina Sivullisen lavalla olivat säveltäjä Kalevi Aho ja kirjan kirjoittaja Hannu Lahtonen. Heitä haastatteli RSOn ystävien puheenjohtaja Heikki Valsta.

Kalevi Aho ja Hannu Lahtonen ovat koulutovereita Forssasta, molempien syntymäpaikkakunnalta. Musiikki yhdisti heidät jo koulupoikina. Kalevi Aho soitti viulua ja Hannu Lahtonen huilua “jokaisessa mahdollisessa koulun tilaisuudessa”, niin kuin Kalevi Aho tilaisuudessa kertoi. Myöhemmin Lahtosesta tuli toimittaja, joka Kauppalehti-vuosinaan erikoistui mm. ruokaan ja laski arvioineensa ainakin 1500 ravintola-ateriaa uransa aikana, ja tietysti myös syöneensä ne kaikki.

Kalevi Ahosta tuli tuottelias säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu oopperoita, sinfonioita, konserttoja, kamarimusiikkia, vokaaliteoksia lähes hengästyttävä määrä, niin kuin kirjan lopun teosluettelosta voi lukea.

Kalevi Aho keskellä, Hannu Lahtonen vasemmalla ja Heikki Valsta haastattelijana oikealla.

Forssa, Berliini ja Lahti ovat Aholle tärkeimmät kaupungit. Forssa eli musiikillisestikin parhainta kauttaan 60-luvulla, ja vaikkeivät Ahon vanhemmat olleet muusikoita, kotona soi aina. Aho alkoi säveltää jo 10-vuotiaana, kun oli oppinut nuotit mandolinia soittamalla. Hän kuvasi kouluajan sävellyksiään omaksi päiväkirjakseen, johon hän purki syvimmät tunteensa.

Berliiniin hän lähti jatko-opiskelijaksi 1970-luvun alkupuolella Sibelius-akatemian jälkeen. Jaettu kaupunki “räjäytti mielen, se oli toisinajattelijoiden kaupunki, jossa oli aivan erityinen ilmapiiri”, Aho kuvasi haastattelussa kokemusta. Berliinistä periytyi myös kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin ja sitä vahvistivat kokemukset siviilipalvelumiehenä alkoholistihuoltolassa Perniössä.

Lahdessa Kalevi Aho on ollut nimikkosäveltäjänä, ja sinä aikana hän oppi tuntemaan koko orkesterin ja sävelsi sooloja suoraan eri muusikoille, muillekin kuin vain ykköspultin soittajille. Samoin hän on säveltänyt muillekin orkestereille, mutta yhteistyön Lahden kanssa hän nostaa erityisen tärkeänä. Nyt hän on Lahti Sinfonian kunniasäveltäjä.

Kalevi Aho täyttää tänä vuonna 75 vuotta ja juhlavuoden merkeissä hänen teoksiaan voi kevään aikana kuulla useamman orkesterin konserteissa, mm. Lahdessa, Turussa, Porissa, Rovaniemellä, Hämeenlinnassa, Tampereella. RSO:n kamarimusiikkifestivaalin avajaiskonsertissa perjantaina 8.3. soi Kalevi Ahon Laulu maasta ja seuraavana päivänä lauantaina hänen teoksensa Ennen yötä ja Kvintetto pianolle ja puupuhaltimille.

RSOn ystävien kirjallisen illan haastattelun voi katsoa taltiona Sivullisen YouTube-kanavalta tämän linkin kautta: RSOn ystävien kirjallinen ilta 19.2.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa