Jäsenilta 31.10.2016 – “ohjelmaltaan täysosuma”
Musiikkitalon ravintolasali oli täpötäynnä RSO:n ystäviä lokakuun viimeisenä päivänä, kun ystäväyhdistyksellä oli järjestyksessään toinen jäsenilta. Iltaan mahtui mielenkiintoista puhetta musiikista ja RSO:n suunnitelmista, ja illan musiikkiesityksistä vastasi lahjakas nuori pianisti Ossi Tanner. Ystäväyhdistyksen jäsenilta oli, kuten yksi jäsenistä kirjoitti, ”täysosuma ohjelman osalta”.
Intendentti Tuula Sarotie ja soolokäyrätorvensoittaja Jukka Harju kertoivat RSO:n tulevista projekteista ja omasta työstään. Tuula Sarotie, jonka illan juontaja Airi Vilhunen jo korotti “yli-intendentiksi”, on ollut tehtävässään 15 vuotta. Hän kertoi jo lopettaneensa jossakin vaiheessa sen laskemisen, miten monta orkesterin konserttia hän on 15 vuodessa ehtinyt kuulla. “Yli 1500”, oli Tuulan arvio. Hän korostikin, että on tärkeää, että intendentti seuraa tarkasti myös orkesterin taiteellista laatua. RSO on mukana opetusministeriön aloitteesta syntyneessä projektissa, joka yhdistää huipputaiteilijat ja -huippumuusikot.
Tuula kertoi myös siitä, miten Yleisradion tv-kanavilla tehtävät muutokset tulevat vaikuttamaan RSO:n konserttien suoriin tv-lähetyksiin. Jatkossa Yle Teema, jolla RSO:n konsertteja nyt lähetetään suorana Musiikkitalosta, ja Ylen ruotsinkielinen tv-kanava Yle Fem tulevat jakamaan saman kanavan. Koska Yle Femin uutiset lähetetään klo 19.30-20.00, tarkoittaa tämä, että RSOn konsertteja ei enää tulla suorina ainakaan tv:stä näkemään. Tämä tieto aiheutti tilaisuuden yleisössä kohahduksen, seuraahan moni jäsenistä konsertteja ja niihin televisiossa liittyviä keskusteluja silloin, kun ei ole konsertissa Musiikkitalossa.
Jukka Harju paljastui paitsi huippumuusikoksi, myös säveltäjäksi ja ohjaajaksi. Jukka kertoi, miten hän ehti kouluttautua tv-ohjaajaksi, kun kuulo-ongelmien takia näytti, ettei ura muusikkona voisi jatkua. Onneksi kuulon ongelmat korjautuivat ja hän on nyt RSOn käyrätorvien äänenjohtaja. TV-ohjaajanakin Jukka ehti niittää mainetta. Hänen ohjaamansa musiikkiohjelma Voices Intimae voitti aikoinaan kulttuuriohjelmien sarjassa Koura-palkinnon. Jukka kertoi yllättyneensä ja iloisesti, miten paljon jäseniä oli paikalla. Hän myös kertoi lämpimästi, miten merkityksellistä ystävien olemassaolo on, ja toivotti tervetulleeksi myös ystävien musiikillisen asiantuntemuksen.
Ylikapellimestari Hannu Lintu tuli jäseniltaan suoraan lentokentältä ja vakuutti yleisön taas valtavalla musiikin asiantuntijuudellaan kertoessaan, millaisin ajatuksin RSO nostaa itsenäisyyden juhlavuonna esille suomalaisia 20-luvun modernisteja. Heitä, mm. Väinö Raitiota, Leevi Madetojaa, Uuno Klamia ei osattu aikoinaan Suomessa arvostaa, koska täällä musiikkiyleisölle eivät ajan suuret kansainväliset säveltäjät ja heidän tyylinsä ollut tuttua. Sitä ei konserteissa kuultu.
Suoraan yhden suomalaisen modernistin, Väinö Raition teoksen nauhoituksista tilaisuuteen tuli RSO:n I soolosellisti Tuomas Lehto. Tuomas kertoi, miten hän on saanut tänä syksynä käyttöönsä uuden arvosellon. Sello tuli sopivaan aikaan, sillä Tuomaksen piti palauttaa aikaisempi soittimensa, sekin lainasoitin. Sellon omistaa Yleisradion eläkesäätiö, joka on antanut sen RSOn käyttöön, ja nyt siis orkesterin ensimmäiselle soolosellistille. Säätiölle arvosoitin on hyvä ja turvallinen sijoitus, sillä soittimien arvo nousee koko ajan. Tuomas myös kertoi, että erityisesti vanhoja, arvokkaita selloja on erittäin harvoin saatavilla. Hankinta-arvokin paljastui eli 400 000€. Sekä Tuomasta että Hannua haastatteli ystäväyhdistyksen hallituksen jäsen Heikki Valsta.
Ilta alkoi ja loppui Ossi Tannerin, 19-vuotiaan, jo tunnustusta saaneen pianistin soittoon. Kuulimme Beethovenin Pianosonaatista nro 23 “Apassionata” ensimmäisen osan Allegro assai, Rahmanovin Preludin op. 23 ja Chopinin etydin op 25 “Valtameri”. Aplodit olivat ansaitut ja lämpimät.