Ystäväyhdistyksen jäsenillassa muusikot ja yleisö tapasivat

Musiikkitalon ravintola oli tupaten täynnä orkesterin ystäviä 4. marraskuuta. Illan avasi RSOn ystävien puheenjohtaja Eija Kujala, joka paljasti, että soittajia on hajasijoitettu eri pöytiin ympäri salia. Minun pöydässäni istui lyömäsoittaja Jerry Piipponen, joka on myös orkesterin valtuuskunnan jäsen.

Alkajaisiksi varapuheenjohtaja Heikki Valsta kutsui lavalle jäsenilan tämänvuorisen nuoren muusikon, harpisti Hilda Kunnolan. Hän soitti lempisäveltäjänsä ranskalaisen Marcel Tournierin kolmiosaisen sarjan Images.

Ylikapellimestari Hannu Lintu ei päässyt tällä kertaa ystäväiltaan, sillä hän istui juuri samaan aikaan Lissaboniin menevässä koneessa. Edessä oli konsertti Gulbenkian konserttitalossa. Orkesterin puolesta intendentti Tuula Sarotie kertoi viimeiset kuulumiset mm. kiertueesta Wieniin ja Pohjois-Italiaan. Wienissä Oorkesterin konsertteja oli seuraamassa iso joukko RSOn ystäviä.

RSO:n intendentti Tuula Sarotie kertoi salintäydelle yleisölle orkesterin kuulumisia ja Keski-Euroopan kiertueen kokemuksista sekä äskettäin päättyneestä Magnus Lindberg -festivaalista. Ystäväyhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Valsta haastatteli.

Miksi matka suuntautui juuri Wieniin? ”Jos haluaa olla kansainvälisesti merkittävä orkesteri, täytyy esiintyä kahden vuoden välein Wienissä. Tällä kertaa järjestäjä oli toivonut itävaltalaisen Martin Grubingerin ympärille rakennettua ohjelmistoa, ja hän soitti Fazil Sayn lyömäsoitinkonserton”, Sarotie kertoi. Suomalaiset näkyivät kiertueen konserteissa, viulisti Elinä Vähälä oli solistina, ja ohjelmistossa oli Sebastian Fagerlundin Hannu Linnulle omistettu Drifts– teos.

Äsken päättynyt Magnus Lindberg -festivaali oli Sarotien mukaan menestys. ”Kaikki konsertit oli myyty loppuun. Konserttiin, jossa Kraft esitettiin, olisi voitu myydä vielä viisi sataa lippua enemmän.”

Orkesterivaltuustokunta, joka samalla on RSO:n muusikkoyhdistyksen hallitus, oli kokonaisuudessaan ystäväyhdistyksen jäsenillan vieraana. Oikealta puheenjohtaja Miikka Saarinen, Reeta Maalismaa, Camilla Vilkman, Jerry Piipponen, Tuukka Vihtkari ja varapuheenjohtaja Jakob Dingstad.

Heikki Valsta kutsui lavalle orkesterin valtuuskunnan, jonka puheenjohtaja on trumpetisti Miikka Saarinen ja jäseniä viulisti Reetta Maalismaa, alttoviulistit Camilla Wilkman sekä Jakob Dingstad. Lavalle hyppäsivät myös meidän pöydästä Jerry Piipponen sekä fagotisti Tuukka Vihtkari sekä myöhemmin trumpetisti Jonas Silinskas.

Valsta onnitteli norjalaista Dingstadia, joka on saanut käyttöönsä Yleisradion eläkesäätiön omistaman huippusoittimen. Hyvää suomea puhuva Jakob Dingstad on yksi monista ulkomaalaisista, joita tuntuu nousevan Musiikkitalon lavalle jatkuvan tasaisesti. Toinen tulokas on liettualainen Jonas Silinskas, joka kiersi Tampereen kautta Helsinkiin. Tampereelle hän tuli vaihto-oppilaana, jäi ja viihtyi peräti 11 vuotta.

Liettuassa syntynyt Jonas Silinskas on viihtynyt jo pitkään Suomessa muusikkona. RSO:ssa hän aloitti tammikuussa ja soittaa perjantaina 8.11. konsertin toisena solistina.

Ulkomailta saapuneiden soittajien määrä on kasvanut noin kolmannekseen. ”RSO:n maine on niin kova ulkomailla, että koesoittoihin tulee kymmenittäin soittajia kokeilemaan onneaan”, Saarinen kertoi. Seuraavista ulkomaalaisista on jo yksi tiedossa, britti Nicholas Collon, seuraava ylikapellimestari, joka aloittaa syyskaudella 2021. Hän piipahtaa jo ensi vuonna 14. ja 15. helmikuuta johtamassa Helsingissä, ja solistina on viulisti Pekka Kuusisto.

Ilta päättyi “taivaallisen kauniiseen” soittoon Hilda Kunnolan esittäessä belgialaisen Alphonse Hasselmansin konserttietydin La Source.

Hilda Kunnola ilahdutti jäsenillan yleisöä melkein taivaallisella soitollaan.

 

Teksti Marja Salmela.
Kuvat Eija Kujala, Pertti Jalonen ja Airi Vilhunen.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa