RSO:n soolokäyrätorvensoittaja József Hársin ruokaohjeiden teemana on kirveli

Kirveli maustaa József Hársin taidokkaasti valmistaman perunasosekeiton ja kuhan, joista syntyy juhlavan menun alkukeitto ja pääruoka. Ohjeessa on mukana myös viinivinkki. Helppo uskoa, että ruuanlaitto on yksi József Hársin harrastuksista. Unkarista lähtöisin olevan muusikon innoituksen lähteenä ovat tällä kertaa olleet ranskalaiset keittokirjat.

”Koronapandemian aiheuttama muutto Hankoon on inspiroinut minua kehittämään vanhaa harrastustani, ruuanlaittoa. Ystävän ”kartanon” kirjastosta löydetyt ranskalaiset keittokirjat ovat saaneet minut viettämään pitkiä aikoja keittiössä.

Hiljattain löytämäni kirveli on persiljaa muistuttava yrtti, jonka maku tuo aniksen ja jopa lakritsin mieleen. Jaan teille kaksi kirveliä sisältävää reseptiä, toinen on minun kehittämäni ja erittäin yksinkertainen. Toinen on ranskalaisen mestarikokin Paul Bocusen. Se vaatii enemmän aikaa ja keskittymistä, mutta osoittautuu onnistuessaan erittäin palkitsevaksi. Bon appétit!

Perunasosekeitto kirveliöljyllä

Keittoainekset:
– kirkastettu voi (Ghee) ja oliiviöljy
– muutama salottisipuli
– pala purjoa
– muutama valkosipulikynsi
– pala inkivääriä
– 800 g jauhoista perunaa
– kaksi porkkanaa
– 4-5 persiljajuurta
– 1 l kasvislientä
– 1/2 l kanalientä
– kaksi laakerinlehteä
– n. 10 kokonaista maustepippuria
– n. 10 kokonaista mustapippuria
– (muutama kokonainen pieni chili)
– 1 tl makeaa paprikajauhetta
– hieman sitruunamehua
– suolaa

Silmät:
– pekonia ja kurpitsansiemeniä
– kirveli-oliiviöljyä

Ohje:
– Kuori ja paloittele vihannekset.
– Ruskista ne kattilassa voissa/öljyssä.
– Lisää liemet, yrtit ja sitruunamehu.
– Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä.

Valmista kypsennyksen aikana keiton lisukkeet:
– Ruskista pieneksi leikattu pekoni ja kurpitsansiemenet kirkastetussa voissa pannulla.
– Sekoita kulhossa oliiviöljyyn hienoksi leikattu kirveli.

– Poista yrtit keitosta.
– Lisää suola tarvittaessa ja soseuta keitto.

Vinkki: kirvelin kanssa voit käyttää tryffeliöljyä!

 

Kuhaa perunasuomussa

Kuhafileet paistetaan pannulla perunapuoli alaspäin n. 6 minuuttia niin, että perunasiivut saavat väriä.

Kala:
– kuhafileet ilman nahkaa
– 1 munan keltuainen
– muutama mahdollisimman iso kiinteä peruna
– 2 rkl kirkastettua voita
– 1 tl perunajauhoa
– suolaa

Kastike:
– kirveli
– ruohosipuli
– kirsikkatomaatteja
– 2 rkl sitruunamehua
– oliiviöljyä
– suola
– pippuri

Ohje:
– Poista ruodot kalasta.
– Sekoita keltuaiseen hieman vettä ja suolaa.
– Harjaa munan keltuaista kalan nahkapuolelle.
– Leikkaa perunat juustohöylällä ohuiksi levyiksi.
– Leikkaa perunalevyistä pyöreitä kiekkoja. (Työkalu tähän voi olla vaikka viinin kierrekorkki.)
– Laita perunakiekot paistinpannuun kylmään veteen. Kiehuta vettä ja anna perunoiden kiehua minuutti.
– Siivilöi kiekot.
– Sekoita kiekot lämmitetyn kirkastetun voin kanssa varovasti.
– Lisää perunajauhoa. Sekoita varovasti.
– Järjestä kiekot kalan päälle suomumaisesti.
– Laita jääkaappiin varttitunniksi.
– Silvo tällä aikaa kirveli ja ruohosipuli.
– Leikkaa tomaatit pieniksi paloiksi.
– Sekoita yrtit ja tomaatit oliiviöljyn ja sitruunamehun kanssa.
– Mausta suolalla ja pippurilla.

– Lämmitä oliiviöljyä pannulla.
– Paista fileet perunapuoli alaspäin melko kuumalla lämmöllä noin 6 minuuttia kunnes perunat alkavat ruskistua.
– Suolaa kalaa hieman lihapuolelta.
– Käännä filee ympäri ja paista lyhyesti kunnes kala on kypsä.

Vinkki: fileen alle voi laittaa palan leivinpaperia, joka voi auttaa kalan nostamisessa kuumaan öljyyn.

Viinisuositus: François Martenot Chablis Les Marouettes 2019.

Perunasosekeittoa alkuruuaksi ja pääruuaksi kuhaa perunasuomussa. Bon appétit!

 

Konserttivinkki

RSO:n kevätkauden viimeinen konsertti on Hannu Linnun jäähyväiskonsertti. Alkuperäisen suunnitelman mukaan pääkappaleena piti olla Stravinskyn Kevätuhri, mutta ohjelma vaihtuu näillä näkymin suurella todennäköisyydellä. Ylikapellimestarimme on tunnetusti nero ohjelmasuunnittelussa, joten odotan innolla mitä hän keksii tällä kertaa.

József Hárs

syntyi 1976 Sümegissä Unkarissa. RSO:n muusikko hän on ollut vuodesta 2006 ja 2010 alkaen soolokäyrätorvensoittajana.

Käyrätorvensoiton hän aloitti 8-vuotiaana ja opiskeli vuosien varrella Ifor Jamesin, Bruno Schneiderin ja Marie-Luise Neuneckerin johdolla Saksassa. Ennen RSO:ta József Hárs on soittanut varaäänenjohtajana Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, äänenjohtajana Nürnbergin oopperassa ja Tirolin sinfoniaorkesterissa Innsbruckissa. Vuonna 2010 Hárs sijoittui toiseksi Lieksan kansainvälisessä Holger Fransman -käyrätorvikilpailussa.

Hárs on valmistunut myös kapellimestariksi vuonna 2015 ja johtanut mm. RSO:ta, HKO:ta ja Uusinta Ensemblea.

Yle Areenassa on juuri ilmestynyt Ihmiset orkesterissa -sarjassa uusi video, jossa József Hárs esittelee mm. sivusoittimensa wagnertuuban (KLIK)

Katso myös Yle Areenasta József Hársin haastattelu muutaman vuoden takaa: (KLIK).

 

 

Samankaltaiset artikkelit