Ystäväyhdistyksen jäsenmatka Zaragozaan

RSO teki tänä keväänä reilun viikon pituisen Saksan ja Espanjan kiertueen, joka sai erinomaisen vastaanoton konserttipaikkakunnilla. 24 RSOn ystävää matkasi Espanjan Zaragozaan kokeakseen RSOn upean soinnin meille uusissa puitteissa.

Zaragoza on hiukan Helsinkiä suurempi, Aragonian maakunnan pääkaupunki ja Espanjan viidenneksi suurin kaupunki. Paikkakunnalla ei ole omaa sinfoniaorkesteria, mutta siitä huolimatta siellä on ollut vuodesta 1994 lähtien jalkapallostadionin vieressä hieno konserttitalo Auditorio, jonka Mozart-konserttisali vetää peräti 1992 kuuntelijaa, siis 290 enemmän kuin meidän Musiikkitalossamme. RSO:n lisäksi tänä keväänä Auditoriossa vierailevat mm. Mahler-kamariorkesteri, Kööpenhaminan filharmonikot ja Tonhallen orkesteri.

Auditorion juhlava aulatila.

Zaragozaa matkustaminen vaatii voimia, sillä mennen tullen taitamme matkaa puoli vuorokautta. Perillä meitä odotti varhaiskeväinen sää. Tutustumme Zaragozaan sekä bussilla että kävellen. Vanhan kaupungin arkkitehtuurille antaa leimansa niin maurilaispiirteet kuin myöhempi renessanssikauden mahtavuus. Espanjan hovimaalari Francisco de Goya (1746-1828) on syntynyt paikkakunnalla ja maalannut mm. kattomaalauksia Basílica del Pilariin. Kaupunkia elävöittää sen halki virtaava Ebro-joki, jonka varrella on mm. vuoden 2008 maailmannäyttelyalue siltoineen.

Mutta matkan pääasia oli toki RSO:n konsertti, jota ennen onnistuimme järjestämään vielä taiteilijatapaamisen. Hannu Lintu, Tuula Sarotie ja Maria Puusaari kertoivat illan ohjelmistosta ja kiertueen kokemuksista. Orkesteri oli konsertoinut edellisenä iltana Madridissa ja tullut aamupäivällä bussilla Zaragozaan, seuraavana aamuna matka jatkui takaisin Madridiin ja sieltä edelleen Kölniin. Tapaamiseen osallistui myös YLEn johtaja Gunilla Ohls, joka painotti RSOn merkitystä YLEn toiminnassa. Puhuimme myös RSO:n ja ystävien yhteistyöstä.

RSO Zaragozan Auditorion lavalla.

Matkaväsymys kaikkoaa konsertissa samantien. Konserttisali on kaunis, vaaleata puuta, korkeat aulatilat henkivät perinteistä moskeija-arkkitehtuuria. Konsertin aloittaa espanjalaisen nykysäveltäjän J. Ruedan Elephant Skin, paikoitellen hyvinkin humoristinen teos. Sitten vuorossa on illan solisti, argentiinalaissyntyinen sellisti Sol Gabetta, jonka temperamentti pääsee hyvin esille Bohuslav Martinun sellokonsertossa ja yleisö on myyty. Ylimääräisenä Gabetta soittaa koko sellosektion kanssa jumalaisen kauniin katalonialainen laulun El cant dels ocells, suomeksi Lintujen laulu – ja sitä se kyllä onkin! Väliajan jälkeen Pjotr Tsaikovskyn 5. sinfonia on selvästi yleisön mieleen, suosionosoitukset raikuvat ja kestävät pitkään. Ylimäääräisenä kuullaan vielä Sibeliuksen Valse triste ja salin hieno akustiikka pääsee oikeuksiinsa. Kyllä kannatti matkustaa tänne saakka kokemaan tämä upea konsertti.

Ei vain musiikikia… Jäsenmatkalaisia nauttimassa illallista.

Seuraavana päivänä valtaosa ryhmästämme lähtee tutustumaan Zaragozaa ympäröivälle maaseudulle. Retken aikana tutustutaan Monasterio de Piedraan (= kiviluostari) ja sen puutarhaan sekä vieraillaan Bodegas Caren viinitilalla.

Sunnuntaiaamuna lähdemme kotimatkalle jo klo 5.45. Bussi vie meidät halki tasaisen maiseman, aurinko nousee ja siellä täällä erottuvat kukkivat kirsikka- ja mantelipuut. Montserrat’n sahalaitaisesta profiilista tunnistamme, että Barcelona lähestyy. Lentokentällä selviää, että Keski-Euroopan lumisateet ovat sotkeneet aikatauluja ja lentomme pääsee lähtemään noin tunnin myöhässä kohti Müncheniä. Münchenissä maa on valkoinen, mutta lunta on vain ohut kerros. Illalla olemme turvallisesti perillä Helsinki-Vantaalla.

Anu Karessuo

Kuvat Anu Karessuo ja Eija Kujala

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa