Taija ja Ilari Angervo kokkaavat aasialaisittain lohdutuksena peruuntuneesta konserttikiertueesta
RSO:n 2. konserttimestari Taija Angervo ja alttoviulun äänenjohtaja Ilari Angervo ovat aviopari, jolla on yhteinen työpaikka, ja yhdessä he myös kokkaavat. RSO:n Japanin kiertueen peruuntuminen koronan takia oli heille pettymys, niin kuin se oli matkaa suunniteille ystäväyhdistyksen jäsenillekin. Lohdutukseksi Angervot kokkaavat aasialaiseen tapaan ja jakavat RSOn ystäville ohjeensa.
”Me teemme lähes kaiken yhdessä RSO:ssa ja Uusi Helsinki-kvartetissa soittaen ja vapaa-ajalla koiria ulkoiluttaen, sienestäen, kesällä purjehtien ja talvella lasketellen. Ei ole varmaankaan yllätys, että myös ruokaa valmistamme yhdessä. Kokkaamme ja syömme ruokaa kaikista maailman kolkista, perus kotiruoasta välillä haastaviinkin gourmeettisiin kokeiluihin.
Muutimme noin vuosi sitten iloiseen Inkooseen, jonne kutsumme mielellämme ystäviä syömään ja saunomaan. Myös mahtavat paikalliset lähitilojen raaka-aineet ovat innostaneet meitä kovasti ja tietysti kokeilimme myös vihannesten ja yrttien kasvattamista omalla pihalla. Sieniä on kerätty niin, että kaapit pursuavat ja lasipurkit loppuvat kaupasta kesken. Olimme odottaneet todella paljon viime keväälle suunniteltua RSO:n Japanin kiertuetta, joka sitten koronan takia peruttiin. Lohdutukseksi kokkailimme kotona aasialaiseen tapaan ja haluammekin nyt jakaa RSO:n ystäville pari hyväksi koettua reseptiä.”
Korealainen Beef Bulgogi
Beef Bulgogin ohje
Härän sisäfilettä
merisuolaa
mustapippuria
chiliä
Bulgogi-kastiketta
korianteria
paahdettuja seesaminsiemeniä
paahdettuja pähkinöitä, esim. macadamia tai maapähkinöitä
pinjan siemeniä
Bulgogi-kastike
tuoretta inkivääriä 5 rkl lastuiksi viipaloituna
valkosipulia 5 rkl lastuiksi viipaloituna
½ dl ponzu-kastiketta
1dl mirin riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
Mittaa ponzu ja mirin kattilaan, kiehauta ja lisää inkivääri, valkosipuli ja sokeri. Keitä hieman kasaan ja siivilöi. Lämmitä uudelleen ennen tarjoilua.
Mausta file suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu ja paista pinnat kiinni. loppukypsennä 150-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja anna vetäytyä saman verran. Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi ja asettele tarjoiluastialle. Kaada kuuma kastike päälle ja koristele korianterilla, siemenillä ja pähkinöillä, sekä chilillä oman maun mukaan.
Miso-keitto suppilovahveroilla
Miso-keiton ohje
dashi-lientä
vaaleaa misoa
wakame-merilevää
purjoa tai kevätsipulia
suppilovahveroita
Saimme idean kokeilla suppilovahveroita siitakesienien asemasta ja homma toimii aivan mahtavasti. Suomalaiset sienet sopivat erinomaisesti myös aasialisen keittiön annoksiin.
Keitä dashi-liemi (jauhetta saa nykyään marketeistakin), lisää noin litraan lientä 2-3 rkl misotahnaa ja paistetut sienet (tai kuivatut liotettuina), keitä hetki ja kaada keittokulhoihin. Lisää juuri ennen tarjoilua wakame ja ohuiksi renkaiksi leikattu purjo. Halutessasi, voi miso-keitosta tehdä ruokaisammankin lisäämällä perunaa, porkkanaa, lihaa, kalaa ja/tai tofua. Rohkeasti vain kokeilemaan!
Konserttivihje
Angervojen konserttivihje on lähestyvä RSO:n Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti, jota voit seurata suorana lähetyksenä Musiikkitalolta Yle Teemalla ja Areenassa sunnuntaina 6.12. klo 15.00. Konsertin ohjelmisto on itsenäisyyspäivän hengen mukaisesti kokonaan suomalaista, ja Angervot poimivat erityisesti Helvi Leiviskän Pianokonserton op. 7, jonka konsertissa esittää pianisti Mirka Viitala.
Näin Leiviskän teoksen vaiheita kuvataan RSO:n esittelyssä: ” Helvi Leiviskän massiivinen pianokonsertto sai kantaesityksensä v. 1935 torsona, sillä sen solisti Ernst Linko teki teokseen huomattavia poistoja. ”En mitään pelkää, mutta Helvin pianokonserttoa pelkään”, totesi Linko peukaloidessaan Leiviskän partituuria. Pianisti Mirka Viitala ei pelkää, vaan soittaa teoksen nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan.”
Lue tästä tarkemmin RSO:n Itsenäisyyspäivän juhlakonsertin ohjelmasta (KLIK)
Taija Angervo
on soittanut RSO:ssa vuodesta 1997 lähtien ja toisena konserttimestarina hän on toiminut vuodesta 2001. Hän soittaa myös Uusi Helsinki -kvartetissa. Hänen instrumenttinsa on italialainen Rogeri-viulu 1700-luvulta.
Ilari Angervo
aloitti RSO:n alttoviulun äänenjohtajana 1990. Hän on ollut myös RSO:n valtuuskunnan puheenjohtajana vuodet 1996-2001. Hän on maineikkaan Uusi Helsinki -kvartetin perustajajäsen ja soittanut myös Avantissa, Suomalaisessa Kamariorkestrissa ja kamariyhtye Kerberoksessa. Kantaesityksinä hän on soittanut Jouni Kaipaisen alttoviulukonserton Tapiola Sinfoniettan ja Hannu Linnun kanssa, Juha T. Koskisen Hamlet-machinen Zagrosin kanssa ja Mathew Whittallin alttoviulukonserton RSO:n kanssa.
Tutustu myös muihin RSO:n muusikoiden ruokaohjeisiin:
Helmi Horttana-Suoranta: Teriyakikana
Maria Puusaari: Vegaaninen linssikeitto
Jouko Laivuori: Kanan, possun tai kalkkunan valmistusvihje
Vihjeet muusikoilta on kerännyt Heikki Valsta. Ohjetekstit ja kuvat muusikoiden omia.
Lisää ruokaohjeita ja muitakin juttuja on sivuillemme tulossa. Saat tiedon sähköpostiisi heti niiden ilmestyttyä, kun tilaat etusivun painikkeesta tai tästä linkistä (KLIK) päivitysilmoituksen uusista jutuista.
5.12. korjattu tiedot kokoonpanoista, joissa Angervot soittavat, sekä Taija Angervon nykyisen instrumentin tiedot.