RSO 95 vuotta – kaikkea tapahtuu

2000-luvun alkupuolella olin paikalla Kulttuuritalossa kun viulusolisti Christian Tetzlaffin viulun kieli meni pamahtaen poikki kesken konserton. Yleensä tässä tilanteessa esitys keskeytyy, mutta Tetzlaff toimi salamannopeasti, antoi viulunsa konserttimestarille ja otti tältä viulun itselleen!  Soitto jatkui keskeytyksettä, ainoastaan viulun ääni muuttui hieman pehmeämmäksi (hänen oma viulunsa oli uudempaa mallia). Konserttimestari ei tietenkään voinut jäädä ilman kunnon soittopeliä, joten hän puolestaan pyysi takanaan olevaa soittajaa luovuttamaan viulunsa hänelle. Muistaakseni viulurivistön takimmainen soittaja jäi sitten pitelemään solistin rikkoutunutta soitinta. Voitte arvata että Tetzlaffin taiturimainen viulunvaihto sähköisti salin tunnelman ja aplodit esityksen päätteeksi olivat myrskyisät!

RSO:n konserteissa ei ole varsinaisia vaaratilanteita onneksi juurikaan nähty, mutta 24.4.1994 Jukka-Pekka Saraste joutui keskeyttämään Brucknerin sinfonian esityksen Kansallisoopperassa. Katsoja roikkui oopperan parven kaiteella ja pelästytti yleisön pahanpäiväisesti. Kaikeksi onneksi miestä estettiin hyppäämästä alas ja konsertti pääsi jatkumaan hetken kuluttua.

Mainittava on toinen dramaattinen tapaus Helsingissä, vaikka orkesteri ei ollutkaan RSO. Ukkonen pimensi Kansallisteatterin salin vuonna 1961 juuri kun Leningradin Filharmonikot oli siellä vierailullaan soittamassa Tshaikovskin 5. sinfonian finaalia. Kovana harjoittajana tunnetun Jevgeni Mravinskin johtama orkesteri ei ollut moksiskaan vaan soitto jatkui ilman pienintäkään sekaannusta!

Radio-orkesterin alkuvuosikymmeninä sen tehtäväkenttä oli monipuolinen. Se soitti mm. radiokuunnelmien ja radionäytelmien orkesterina. Vuonna 1930 orkesteri teki radiossa yhdessä Aino Acktén oopperaluokan kanssa Händelin oopperan Julius Caesar. Nimiroolissa lauloi sittemmin varsin tunnetuksi hieman kevyemmän musiikin alalla tullut Georg Malmstén. Esitys sai hyvät arvostelut.

4.5.1933 lähetettiin ensimmäistä kertaa Suomesta ja Helsingistä ”Eurooppalainen konsertti” (EBU-konserttien edeltäjä). Siinä soittivat Radion ja Helsingin kaupungin orkesterit yhdessä Armas Järnefeltin johdolla (Sibeliuksen piti johtaa, mutta hän vetäytyi ja ehdotti Järnefeltiä). Ohjelmassa oli Sibeliuksen kolme teosta: Aallottaret, 5. sinfonia ja viulukonsertto solistina Anja Ignatius. Konsertti radioitiin 14 Euroopan maahan ja sillä oli näin kenties miljoonia kuulijoita, siihen aikaan kun ei ollut televisiota tai juuri muitakaan radion kilpailijoita.

1940-luvulla ideoitiin tehdaskonsertit, joissa orkesteri vieraili tehtailla lounastunnin aikoihin ja soitti työntekijöille. Nämä konsertit myös radioitiin. Ensimmäinen oli välirauhan aikana vuonna 1940 Strömbergin tehtaalla. Tilaisuus oli menestys ja saman vuoden aikana orkesteri vieraili vielä viidessä muussa tehtaassa sekä kahdessa sairaalassa soittamassa (soittajistohan oli paljon pienempi kuin nykyään). Muutamat vierailut suuntautuivat Helsingin ulkopuolelle, mikä oli alkusysäys maakunnalliselle toiminnalle. Rajamäen Alkon tehtaassa vierailleen orkesterin soittajille annettiin lahjaksi pala hiivaa sekä pullo – etikkaa.

Orkesteri soittamassa Hietalahden tehtaalla 1945. Toivo Haapanen johtaa ja vaaleassa puvussa vasemmalla kuuluttaja Carl-Erik Creutz.

Joskus käy niinkin että vierailevat kapellimestarit eivät syystä tai toisesta onnistu, vaikka olisivat hyvinkin maineikkaita. Carlo Maria Giulini johti RSO:ta ainoan kerran vuonna 1958, mutta harjoituksia oli ollut kovin vähän ja esitys ei tainnut onnistua kritiikeistä päätellen: ”kesähelteessä puuhaileva heinämies”, ”yliampuvan pateettista”, ”suhteellisen tuntematon tekijä” kirjoitettiin suomalaisissa lehdissä… 
Hieman aikaisemmin eli vuonna 1955 tunnetusti kiivasluonteinen tähtikapellimestari Ferenc Fricsay johti ensin studiokonsertin, mutta kiisteli sitten harjoitusten yhteydessä radion edustajien kanssa avustajien määrästä ja suuttui niin pahasti että ei johtanut enää sovittua tiistaikonserttia vaan poistui maasta.

Kuka onkaan kaikkien aikojen nuorin ja kuka vanhin RSO:ta johtanut kapellimestari?

Nuorin on ilman muuta vuonna 1949 orkesteria johtanut ihmelapsi Pierino Gamba, joka oli 12-vuotias. Messuhallissa pidetyssä konsertissa hän johti mm. Beethovenin 5. sinfonian. Gamba teki aikuisena pitkän uran kapellimestarina, joskaan ei aivan maineikkaimpien orkestereiden kanssa.

Vanhin on ollut 94-vuotiaana RSO:ta johtanut Herbert Blomstedt. Tämä tapahtui maaliskuussa 2022, mutta hänhän on toki johtanut orkesteria useampaan kertaan ja saattaa johtaa vielä uudestaan. Ensimmäisen kerran hän johti täällä 26.11.1957 – siis lähes 65 vuotta ennen  toistaiseksi viimeisintä kertaa!

12-vuotias kapellimestari Pierino Gamba vierellään Toivo Haapanen ja Leo Funtek.

Teksti: Lauri Jaakkola

Kuvat: Ylen arkisto

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa