Musiikki ja tunteet kuuluvat yhteen – ystäväkoulujen stipendiaatit esittelyssä
”Musiikki on tapa käsitellä tunteita. Arjessa, vapaa-ajalla kaiken ilon ja surunkin keskellä musiikki on aina läsnä.”
”Musiikin kuunteleminen auttaa selvittämään tunteeni ja soittaminen on tapa ilmaista niitä.”
Kuin yhdestä suusta ja toisistaan tietämättä kuvailevat musiikin merkitystä elämässään kaksi tämän vuoden stipendiaattia, nuoret miehet Antti Ekola Panula-opistosta Kauhajoelta ja Eemil Meriläinen Nurmeksen lukiosta. Eemilin instrumentit ovat baritonitorvi ja lyömäsoittimet, Antin klassinen ja sähkökitara.
RSOn ystävien keväisistä stipendiaateista viulisti Fanni Piri Sibelius-lukiosta Helsingistä ja viulisti Isla Dolk Vantaan Mikkolan yläkoulusta ovat kumpikin oman koulunsa sinfoniaorkestereiden konserttimestareita. Suomussalmen Ruukinkankaan koulun 7B-luokan oppilas Miina Väisänen puolestaan soittaa harmonikkaa.
Kouluorkestereittensa konserttimestareita
Fanni Piri (20 v) saa erityistä kiitosta koulunsa sinfoniaorkesterin kapellimestari Juhani Lamminmäeltä siitä, että hän on kolmen vuoden ajan kantanut vastuuta konserttimestarina ja sen lisäksi toiminut ahkerasti kamarimuusikkona. Fannin viulunsoitto alkoi 5-vuotiaana Lahden konservatoriossa. Viime vuosina häntä ovat opettaneet Petri Aarnio ja mestarikursseilla mm. Elina Vähälä, Hagai Shaham ja Janne Malmivaara. Orkesterikokemustakin on ehtinyt kertyä jo melkoisesti. Vuonna 2018 Fanni esiintyi Sinfonia Lahden Nuorten solistien konsertissa, sittemmin Helsinki Concordiassa ja vaihtelevissa kamarimusiikkikokoonpanoissa sekä Orkester Nordenissa vuosina 2019 ja 2022. Fanni on myös toiminut sijaisena Sinfonia Lahden ja Sibelius Akatemian sinfoniaorkesterin viulusektioissa.
Mikkolan yläkoulun 9-luokkalainen Isla Dolk Vantaalta opiskelee musiikkiluokalla ja toimii sinfoniaorkesterin konserttimestarina. Musiikin lehtori Eveliina Jämsän mukaan Isla on esimerkillinen muusikko, joka kantaa suuren vastuun koulun orkesteritoiminnasta. „Hän on avulias ja luotettava oppilas, joka uskaltaa tuoda myös omia ehdotuksia ja musiikillisia ideoitaan julki. Isla kokosi myös tänä keväänä yläkoulun musiikkiluokkalaisista oman kamariorkesterin, jonka ohjelmasta ja harjoituksista hän vastasi itsenäisesti.“
Stipendiaattien kuopus Miina Väisänen Suomussalmelta soittaa harmonikkaa. Hän on soitellut ja opiskellut harmonikan soittoa jo pari vuotta ja käy Kainuun musiikkiopiston tunneilla. ”Soitan harmonikkaa, koska harmonikan ääni kuulostaa omaan korvaani hienolta. Sain inspiraation soittaa haitaria siskoltani, joka aloitti myös nuorena. Osaan soittaa myös pianoa, vaikken sitä opiskele virallisesti.”
Muusikon ura tähtäimessä
Eemil Meriläinen (19 v) on elämänsä taitekohdassa. Lukio on päättynyt, armeija edessä ja sen jälkeen tähtäimessä musiikintuotannon opinnot ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Musiikin lehtori Petri Hirvosen mukaan Eemil on pitkäaikainen musiikkiopiston oppilas baritonitorvessa. ”Hän on tehnyt todella paljon työtä Nurmeksen lukion musiikin parissa. Erityisesti rumpujen soitossa ja musiikin tuottamisessa Eemil on saavuttanut erinomaisia tuloksia.”
Kun varhain aloittaa, ehtii tehdä paljon. Eemil sai 1. luokalla ensikosketuksen puhallinsoittimeen Pielisen Karjalan musiikkiopiston soitinesittelyssä, jossa hän pääsi kokeilemaan alttotorvea. Soitin vaihtui myöhemmin baritonitorveen ja sitä kautta alkoi kertyä myös orkesterikokemusta. Lieksan Nuorisopuhallinorkesterin mukana Eemil pääsi Espanjaankin, missä nuoret soittivat yhdessä paikallisen orkesterin kanssa. Lieksan Vaskiviikot ja Ruskatrööttä ovat myös jo tulleet tutuiksi. Lukiossa kuvaan tuli mukaan koulun bändi, jossa Eemil on soittanut etenkin rumpuja ja myös laulanut. ” Vapaa-ajalla kuuntelen kaikenlaista musiikkia. Musiikin kuunteleminen auttaa minua selvittämään tunteeni ja soittaminen on tapa ilmaista niitä.“
Teuvalainen Antti Ekola on suorittanut musiikin laajan oppimäärän opinnot Panula-opistossa Kauhajoella pääaineenaan klassinen kitara. Hän sai tänä keväänä valmiiksi myös sähkökitaran perusasteen opinnot. ”Antti Ekola on ahkera ja aikaansaava muusikko. Hän on oman paikkakuntansa Teuvan musiikkielämän kantavia voimia ja aina valmis esiintymään myös Panula-opiston tilaisuuksissa”, kuvaa apulaisrehtori Mirja Mattinen stipendin perusteluissa.
Myös Antin elämässä on Emilin tavoin musiikki ollut mukana aina. ”Soittoharrastus on tärkeä henkireikä ja vastapaino työnteolle sekä opiskelulle. Musiikin kautta olen päässyt tutustumaan moniin hienoihin ihmisiin ja saanut paljon kavereita. Musiikki merkitsee kaikkea sitä hyvää, mitä olen elämääni soittamisen kautta saanut. Hyviä muistoja ja ystäviä sekä iltamyöhään asti kestänyttä kitaran rämpyttelyä hyvien kappaleiden parissa.”
Jutun aloittavassa isossa otsikkokuvassa Fanni Piri ja hänen soittimensa viulu.
Teksti Ritva Männynoksa
Kuvista kiitos stipendiaateille