Eija Kujala jatkaa RSOn ystävien puheenjohtajana ja ystäväkoulutoiminta kukoistaa

RSOn ystävien vuosikokous pidettiin maanantaina 25.2. Helsingin upouudessa keskustakirjasto Oodissa. Satapäinen joukko täytti auditorion lähes viimeistä paikkaa myöten. Sääntömääräisten kokousasioiden käsittelyyn kului vajaa tunti kokouksen puheenjohtajaksi valitun Liisa Larjamon johdolla. Toimintakertomusta esitelleen Eija Kujalan mukaan RSOn ystävät on 720 jäsenellään Suomen suurin sinfoniaorkesterin ystäväyhdistys. Tuloslaskema ja tase näyttävät, että myös yhdistyksen talous on vankalla pohjalla.

Yhdistyksen tulevaa toimintaa ohjaavat syksyn 2018 jäsenkyselyssä saadut vastaukset ja kehittämistoiveet. Saman kyselyn mukaan yhdistyksen jäsenet ovat hyvin tyytyväisiä nykyiseenkin toimintaan. Avoimet kenraaliharjoitukset jatkuvat, ja ystävien katsomokiintiö on nostettu 100:sta 130:een eli entistä useammalla jäsenellä on sisäänpääsymahdollisuus. Jäsenmaksu säilyy 25 eurona.

Tammikuinen RSO:n kausiohjelman esittely saa jatkoa. Seuraavan kerran tulevasta ohjelmistosta kerrotaan joko huhtikuun lopulla tai ennen syksyn konserttikauden alkua. Ajankohdasta tiedotetaan jäsenkirjeessä. Seuraava muusikkotapaaminen on 5.4. konsertin jälkeen.

Eija Kujala valittiin taputusten kera uudelleen ystäväyhdistyksen puheenjohtajaksi.

Lippuja Mahler-konsertteihin

Yhdistys on varannut jäsenilleen 5 lippua kevään Mahler-konsertteihin. Ne on tarkoitettu ensisijaisesti sellaisille, jotka eivät pääse avoimiin kenraaliharjoituksiin joko pitkien etäisyyksien tai muiden esteiden vuoksi. Toimintaohjeista tullaan kertomaan jäsenkirjeissä. Kevätkauden jälkeen päätetään, jatketaanko lippujen varaamista.

Kaikissa kausikonserteissa on ystäväpöytä, johon voi tilata väliaikatarjoilun ja jossa voi tutustua toisiin jäseniin. Jäsenmatkoja on tulossa kaksi, toinen heinäkuussa Hauhon musiikkijuhlille, toinen syyskuussa RSO:n konserttiin Wieniin.

Hallitukseen uusia jäseniä

Myös henkilövalinnat sujuivat äänestyksittä. Eija Kujala jatkaa yhdistyksen puheenjohtajana. Hallitusta päätettiin laajentaa. Hallituksen entisistä jäsenistä jatkavat Anu Karessuo, Heikki Valsta, Airi Vilhunen, Jorma Lempinen ja Pertti Jalonen. Vuosikokous valitsi hallituksen uusiksi jäseniksi Kaisa Alan, Marja Kanervan, Ritva Männynoksan ja Marja Salmelan.

Yhdistyksen perustamisesta lähtien hallituksessa olleet ja nyt eroa pyytäneet Terhi Aalto-Setälä ja sihteerinä toiminut Johanna Varjonen saivat ansaitut kiitokset ja kukkaset.

Johanna Varjonen on ollut alusta lähtien ystäväyhdistyksen hallituksessa, ja häntä kiitettiin ison kukkakimpun kera. Kimppua ojentamassa Heikki Valsta, vasemmalla Eija Kujala ja pöydän takana kokouksen puheenjohtaja Liisa Larjamo.

 

Myös Terhi Aalto-Setälä on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana perustavasta kokouksesta alkaen ja jättää nyt hallitustehtävänsä.

Ystäväkoulutoiminnasta monenlaista etua

Sibelius-lukion oppilaat (vasemmalta) Laura Kukkonen, Nea Toivonen, Unna Nousiainen, Okko Tuura ja Eero-Pekka Salervo esittivät kokousyleisölle Franz Schubertin Jousikvinteton III osan.

Ennen virallista ohjelmaa esiintyivät RSOn ystävien helsinkiläisen ystäväkoulun, Sibelius-lukion oppilaat. Orkesterin intendentti Juhani Salo kertoi koulun hyötyneen toiminnasta monipuolisesti. ”RSOn muusikot ovat käyneet koululla vetämässä stemmaharjoituksia, oppilaat ovat voineet käydä RSO:n kenraaliharjoituksissa. Kenties arvokkainta ovat olleet nämä esiintymismahdollisuudet yhdistyksen tilaisuuksissa.”

Orkesteri esiintyi kahdessa kokoonpanossa, jousikvartettina ja –kvintettinä. Saimme aluksi kuulla Schubertin jousikvinteton III osan ja myöhemmin Dvorakin jousikvarteton I osan.

Darja Gustafsson, Venla Raukola, Henna Männistö ja Iiris Piri esititivät Antonin Dvořakin Jousikvarteton I osan.

Oodin kolme kerrosta

Oodin kansainvälisen arkkitehtikilpailun voitti Arkkitehtitoimisto ALA, jonka osakas Antti Nousjoki on osallistunut keskeisesti sen suunnitteluun. Hän kertoi rakennuksen suunnittelun lähtökohdista ja esitteli sen ”anatomian” erittäin perusteellisesti.

Yksi Oodin suunnittelijoista, Antti Nousjoki esittelee kokouspaikkaa, upeaa uutta keskustakirjasto oodia.

Taustalla on Helsingin kaupunkikulttuurin kehittyminen moniulotteisemmaksi 1990-luvulla ja keskustakirjastosta käyty kansalaiskeskustelu myöhemmin 2000-luvulla.

Kolmen itsenäisen kerroksen välinen yhteys on suunnitelman kantava ajatus. Pohjakerros on vilkas, julkinen tila, keskusta. Keskikerros, ikkunaton, puinen massa on omistettu tekemiselle. Sen tilat ovat sekä monikäyttöiset että intiimit. Ylin kerros on perinteinen kirjastotila, jonne kaupungin hektisyys ei ulotu, vaan sieltä avautuvat näkymät puistoon ja kaupunkiin laajemmalti.

Kiitoskukat olivat paikallaan myös ripeästi sujuneen kokouksen puheenjohtajalle Liisa Larjamolle.

 

TEKSTI: Pertti Jalonen
KUVAT: Anu Karessuo ja Airi Vilhunen

Lue näistä linkeistä vuosikokouksen asiakirjat:

Toimintakertomus 2018

Toimintasuunnitelma 2019

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa