Espanjalaissyntyinen klarinetisti Fátima Boix Cantó rakastaa artisokkaa

Espanjassa Alicanten lähellä syntyneen Fátima Boix Cantón elämänpolku johti Suomeen jo runsas vuosikymmen sitten. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja työskenteli Suomessa eri orkestereissa kunnes sai pari vuotta sitten vakituisen paikan Radion sinfoniaorkesterissa, jonka riveissä hän toimii klarinetinsoittajana sekä erityisesti Es-klarinetin soittajana. Soitin, jota Fátima erityisesti rakastaa. Synnyinseudultaan hän on tuonut mukanaan myös ruokaohjeita, joista yhdeksi suosituimmista on tullut helppo artisokkasalaatti.

 

Ensaladilla de alcachofa – artisokkasalaatti

“Rakastan artisokkaa sen kaikissa muodoissa. Kokeilin kerran tätä oheista salaattia, ja myöhemmin siitä on tullut yksi lempiohjeistani. Se on myös helppo valmistaa. Ja salaatti sopii hyvin myös aterian alkupalaksi.”

Ainesosat:
1 purkillinen artisokkaa vedessä
2 pientä tölkkiä tonnikalaa öljyssä
3 keitettyä kananmunaa
majoneesia
(anjovisfile koristeluun)

Purista artisokasta ylimääräinen vesi pois. Leikkaa artisokat pieniksi paloiksi. Lisää öljystä poimitut tonnikalapalat ja pilkottu kananmuna sekä sekoita kaikki majoneesin kera maun mukaan. Voit säästää osan keltuaisista koristeluun sekä lisätä sekoituksesta tehdyn keon päälle koristeeksi anjovisfileen.

Musiikkivihje

Konserttiehdotukseksi olisin antanut ennen pandemian tuomia ohjelmamuutoksia Hannu Linnun 10. maaliskuuta johtaman konsertin ja siinä erityisesti Mozartin sävellyksen Trauermusik. Se on pieni, mutta väkevä teos, jonka esittäminen tuo minulle mieleen paljon hyviä muistoja. Soitin sitä usein konservatorion orkesterissa kun opiskelin 2005 Alicantessa opettajani Francisco Amayan johdolla. Johdin myös teosta, sillä opintoihini kuului tuolloin myös kaksi vuotta orkesterinjohtoa. Muistan kuunnelleeni teosta usein matkatessani konservatoriosta kotiini Agostiin.

Tekstin suomennos englannista Heikki Valsta.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa