Muusikoiden valintoja orkesterin syksyn 2023 konserteista – osa 1

Omat suosikkinsa RSO:n syksyn ohjelmistosta valitsivat tässä juttusarjan ensimmäisessä osassa József Hárs, Miikka Saarinen, Ritva Kaukola ja Tarja-Leena Kircher. Heidän valintansa osuivat syyskuun konsertteihin.

József Hársin valinta on tämän jutun tullessa julki jo takanapäin, mutta myös tämän konsertin, niin kuin muutkin RSO:n konsertit voit jälkikäteen katsoa ja kuunnella ne Yle Areenasta.

”Syyskauden kiinnostavin konsertti tulee mielestäni olemaan RSO:n vierailu Helsingin juhlaviikoilla 25.8. Kaija Saariahon Trumpettikonsertto HUSH on sävelletty Verneri Pohjolalle, joka soittaa sen RSO:n solistina. Jazzmuusikko tulkitsemassa maailman tärkeimmän naissäveltäjän kirjoittamaa musiikkia lupaa hyvää. Suomalaisien kapellimestareiden traditiota edustava ja Saariahon musiikin spesialisti Susanna Mälkki johtaa konsertin, jossa HUSH:in lisäksi kuullaan Mahlerin 9. sinfonia.  Syvällinen ja hieman raskas ohjelma sopii hyvin elokuun pimeneviin iltoihin, luvassa voi olla historiallisia hetkiä.”

Näihin historiallisiin hetkiin voit palata Yle Areenassa tämän linkin kautta (KLIK).

***

Miikka Saarinen poimi syksyn ohjelmistosta keskiviikko- ja torstaisarjan konsertin 20. & 21.9. Konsertin johtaa Nicholas Collon ja solistina on viulisti Elina Vähälä. Ohjelmana on Magnus Lindbergin Absence, Benjamin Brittenin Viulukonsertto op. 15 ja Dmitri Šostakovitšin 10. sinfonia.

”On uutta ja mielenkiintoista soittaa Nickin kanssa Šostakovitšia. Hänen kanssaan emme ole myöskään juurikaan vielä soittaneet Lindbergin musiikkia, joten myös se tarjonnee uuden näkökulman.  Britten taas on Nickin ”kotimusiikkia”, joten hienon solistin kanssa myös siltä on odotettavissa paljon!”

***

Ritva Kaukola valitsi suosikikseen perjantaikonsertin 29.9. Sen johtaa Andrew Manze ja solistina on pianisti Bruce Liu. Ohjelmana Ralph Vaughan-Williams: Fantasia Thomas Tallsin teemasta, Camille Saint-Saёns: Pianokonsertto nro 5 ”Egyptiläinen” ja Robert Schumann: Sinfonia nro 3 ”Reiniläinen”.

”Ylikapellimestari Collonin konsertit ovat aina oivia tärppejä ja varmoja valintoja, mutta haluaisin nostaa erityistärpiksi oman suosikkivierailijani Andrew Manzen konsertin 29.9.. Manze on taustaltaan valtavan hieno barokkiviulisti ja kapellimestarina hän on luontevan historiatietoinen ja elävä muusikko minkä tahansa aikakauden musiikin parissa. Bonuksena tässä konsertissa kuulija pääsee nauttimaan RSO:n muusikoiden kamarimusisoinnista, ohjelmassa on musiikkia Thomas Tallisilta ja Maddalena Casulanalta.”

***

Myös Tarja-Leena Kircher valitsi Andrew Manzen johtaman konsertin 29.9. Hänellä oli muitakin ajatuksia syksyn ohjelmistosta.

”RSO:lla on edessä erityinen – ja erilainenkin syyskausi ohjelmistonsa puolesta. Mukana on todella paljon sellaista musiikkia, jota ei ole kuultu maailmallisiin aikoihin meidän ohjelmistossamme- ja osaa tietysti ei lainkaan. Ohjelmisto kuvastaa mielestäni hyvin Nickiä muusikkona ja kapuna: rohkeita valintoja, kuitenkin jotenkin kaikki huomioiden.
Olen soittanut RSO:n riveissä yli 30 vuotta: siihen mahtuu käsittämätön määrä musiikkia. Paljon, verraten paljon meillä on luonnollisesti uutta musiikkia. Tilausteokset ovat keskimäärin olleet tilaajan kriteerit täyttäviä, ja hyvä niin.
Se mitä itse kaipaan, edelleen, on klassikkojen tiheämpi sykli. Kaipaan Brahmsin sinfonioita, Schumannia, Tsakovskin, Schubertin, Mozartin, jne musiikkia. Tästä syystä hykertelen, kun ohjelmassa on tulossa upean ja viulistinakin tunnetun Andrew Manzen johtama konsertti, jossa kylvetään melodiavirroissa enemmän kuin miesmuistiin – KOKO KONSERTTI! AH!
Adrew Manze tietää viulistina mitä orkesterin viulustemmojen soittaminen (varsinkin 1.viulun) vaatii. Hänen aikaisemmilla viikoillaan hän on jakanut sellaisia tiedonjyviä, joita säilytän mielessäni ja sydämessäni lopun elämääni! Reiniläinen, Thomas Tallis ja klassinen konsertto = KLASSINEN KONSERTTI! Miten ihanaa!!”

Jutun otsikkokuvassa vasemmalta József Hárs, RSO:n käyrätorvesoittaja, Tarja-Leena Kircher, ykkösviulisti, Ritva Kaukola, alttoviulisti, ja Miikka Saarinen,trumpetisti. Kuva Jussi Nahkuri/RSO.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa