RSO 95 vuotta – Stravinsky ja muita kuuluisia vierailijoita

Viime vuosina RSO:n kausiohjelmaan on otettu säännöllisiä säveltäjävierailuja, viimeksi lokakuussa 2022 vieraana oli Brett Dean. Aikaisempina vuosinakin vierailuja on ollut ja RSO:ta on käynyt johtamassa useampi suuri säveltäjänimi.

Varmaankin kuuluisin kaikista on ollut Igor Stravinsky. Hän vieraili 79-vuotiaana Helsingissä vuonna 1961 ja johti konsertissa yliopiston juhlasalissa 12. syyskuuta Orfeus-balettisarjan. Konsertin muut teokset johti säveltäjän assistentti Robert Craft. Orkesterin kanssa oli vain kaksi harjoitusta, mutta vierailu oli soittajille suuri tapaus. Alttoviulisti Heikki Louhivuori muisteli näin: ”Se oli mahtava tilanne. Hänellä oli kaikissa sävellyksissä metronominumerot ja niitä pyrittiin noudattamaan. Nyt kun hän itse johti, huomattiin, etteivät ne pitäneet lainkaan paikkaansa. Minä vielä kysäisin ja Stravinsky rauhoitteli, että nämä nyt ovat vain sellaisia viitteitä.”

Emanuel Elola (fagotin äänenjohtaja) kuvasi vierailun vaikutelmia: ”Niin Stravinsky… ei hän millään erikoisella menestyksellä. Hän ei ollut mikään suuri kapellimestari. Mutta sitten kuultiin yhtenä päivänä, että Stravinsky oli löytänyt Suomesta aarteen. Ihmeteltiin mitä se oli… jotain musiikkia tai kirjallisuutta. Mutta se aarre olikin Koskenkorva. Se oli hänestä äärettömän hyvää.”

Stravinsky harjoittaa orkesteria.

Vierailusta on ylen arkistossa lyhyt uutisfilmi: Igor Stravinsky Helsingissä | Elävä arkisto | yle.fi

Kiitokseksi vuonna 1963 saamastaan Wihurin kansainvälisen rahaston Sibelius-palkinnosta Stravinsky sovitti puhallinyhtyeelle Sibeliuksen Canzonettan opus 62a.

Stravinsky keskustelee assistenttinsa Robert Craftin sekä musiikkipäällikkö Kai Maasalon kanssa.

Vuonna 1955 oli RSO:ta käynyt johtamassa kaksi huomattavaa säveltäjää. Ensin Aaron Copland lokakuun 4. päivänä ja vain viikkoa myöhemmin Paul Hindemith. Jälkimmäinen sai samalla matkallaan Sibelius-palkinnon ja niin ohjelmassa oli kaksi konserttia: palkintojenjakotilaisuudessa sunnuntaina sekä heti tiistaina varsinainen konsertti vieläpä eri ohjelmalla! Orkesterilla oli erittäin lyhyt harjoitusaika eikä se tuntenut teoksista kuin muutaman. ”Hindemith löysi sitten joka tahdista vääriä ääniä ja nuotteja.” (Heikki Louhivuori)

Copland johti balettimusiikkiaan ”Billy the Kid” sekä teoksen ”An Outdoor Overture”. Heikki Louhivuoren arvio oli:  ”Erittäin hyvä kapellimestari.” Hindemithin tiistaikonsertin ohjelma oli seuraava: Sinfonisia metamorfooseja, Konserttimusiikkia jousille ja vaskipuhaltimille sekä ”Mathis der Maler”.

Puolalainen mestarisäveltäjä ja taitava kapellimestari Krzysztof Penderecki (1933-2020) vieraili Suomessa useastikin, varsinkin Naantalin musiikkijuhlilla. RSO:ta hän johti ensimmäisen kerran lokakuussa 1974. Sävellykset olivat Anaklasis, Partita ja ensimmäinen sinfonia. Teosten solistiosuuksissa kuultiin mm. cembaloa, sähkökitaraa ja bassokitaraa. Kun olin kerran Puolassa matkalla, näin Pendereckin haastattelun televisiossa. Häneltä kysyttiin miksi hän oli säveltänyt niin kovin vaikean teoksen ja vastaus oli: ”En sävellä harrastelijoille.”

Penderecki harjoittaa orkesteria vuonna 1974.

Toinen Suomessa usein nähty ja soitettu puolalaissäveltäjä on Witold Lutoslawski (1913-94), joka hänkin johti RSO:ta (ensimmäisen kerran 1970) sekä sai Sibelius-palkinnon. RSO Hannu Linnun johdolla levytti Lutoslawskin neljä sinfoniaa vuosina 2017-18 ja levytykset ovat saaneet paljon arvostusta maailmalla.

Lutoslawski johtamassa vuonna 1970.

Teksti: Lauri Jaakkola

Kuvat: Ylen arkisto

 

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa