Pääsiäismatka Salzburgiin 19.–22.4.2025
Keväinen matkamme suuntautui Salzburgin pääsiäisfestivaalille, jonne 25 yhdistyksemme jäsentä lähti kannustamaan tänä vuonna festivaalin residenssiorkesteriksi valittua RSO:ta. Orkesterimme oli kovan vertailun kohteena, sillä kaupungin tunnetuimmassa konserttisalissa Großes Festspielhausissa vierailevat vuosittain maailman parhaisiin kuuluvat orkesterit Salzburgin varsinaisilla juhlaviikoilla heinä-elokuussa.

Alppien juurella sijaitseva Salzburg kuuluu eittämättä maailman eturivin musiikkikaupunkeihin. Kaupunki tunnetaan tietysti ennen kaikkea Mozartin synnyinkaupunkina, jossa suuren säveltäjän nimeä ja mainetta vaalitaan edelleen. Tänä päivänä kaupungin rikasta musiikkielämää leimaavat kuitenkin myös musiikkifestivaalit, joista vuodesta 1967 alkaen järjestetty pääsiäisfestivaali on yksi.

RSO:n ohjelmassa oli luvassa kaksi orkesterikonserttia ja yksi ooppera. Ensimmäisenä konsertti-iltana emme vielä päässeet kuulemaan RSO:ta, vaan Mahler Chamber Orchestraa, johtajana Gianandrea Noseda ja solistina jo Musiikkitalossa ja Tukholman matkallamme tutuksi tullut viulisti Augustin Hadelich. Giuseppe Guarnieri del Gesun valmistamalla viululla vuodelta 1744 soittanut Hadelich oli myös pääsiäisfestivaalin ensikertalainen.
Konsertin avausteos oli Edvard Griegin Peer Gynt -sarja nro 1. Seuraavaksi Hadelich tulkitsi sydämeenkäyvästi Pjotr Tšaikovskin Viulukonserton D-duuri. Ylimääräisenä hän soitti jännittävän sovituksensa Carlos Gardelin tangosta Por una cabeza. Tutun sävelmän varmaan monet muistavat Eino Grönin tulkintana ”Kuoleman paikka” Jukka Virtasen tekstiin.
Konsertin päätöksenä oli Dmitri Šostakovitšin sinfonia nro 9 Es-duuri.
Toisena iltana vuorossa oli vihdoin oma orkesterimme Esa-Pekka Salosen johtamana Gustav Mahlerin Ylösnousemus-sinfoniassa hienojen solistien Malé Galoyanin ja Jasmin Whiten sekä loistavan Baijerin radiokuoron kera. Matkaryhmästämme moni sanoi jännittäneensä alussa orkesterin puolesta, aivan kuin itse olisi osa sitä. Jännitys hellitti kuitenkin pian, sillä massiivinen teos onnistui hienosti. Yleisö kiitti orkesteriamme lämpimin aplodein.
Kolmannen illan ohjelmana oli Modest Mussorgskin ooppera Hovanštšina, edelleen Esa-Pekka Salosen johtamana. Mukana oli RSO:n lisäksi useita kuoroja: Slowakischer Philharmonischer Chor, Bachchor Salzburg ja Salzburger Festspiele und Theater Kinderchor. Teos oli kuultu viime kesänä Helsingissä konserttiversiona. Nyt oli tilaisuus nähdä Simon McBurneyn ohjaama täysi oopperaesitys lavastuksineen, valoineen ja puvustuksineen. Ohjaus osoitti häkellyttävän selvästi Mussorgskin kuvaamien 1600-luvun tapahtumien yhtäläisyyden nykypäivän kanssa.
Solisteina lauloivat mm. Vitali Kovaljov, Thomas Atkins, Matthew White, Ain Anger ja Nadezhda Karyazina, joista kaksi viimeksi mainittua olivat mukana jo Helsingin konserttiversiossa.
Jos välttämättä halusi tällä matkalla kuulla myös Mozartia, sekin onnistui, jos lähti itsenäisesti johonkin pääsiäisen ajan monista kirkkokonserteista. Niin moni matkalaisistamme tekikin, eikä pettynyt. Musiikin ohella pääsi nauttimaan kaupungin kauniista rakennuksista, erityisesti sen barokkiarkkitehtuurista. Nykyään hyvin säilynyt Salzburgin barokkikeskusta on Unescon maailmanperintökohde.

Erityisesti kaupungin barokkikirkot vetivät meitä puoleensa, oli konsertti tai ei, ja erinomaisen lisänsä matkan kokemuksiin toi matkanjohtajamme Timo Kauppisen asiantunteva johdanto barokkikirkkoihin. Niistä merkittävimpiin kävimme tutustumassa yhteisesti ennen viimeistä konserttia. Kävelykierroksemme vei meidät ensin Salzburgin barokin suurimman nimen Johann Bernhard Fischer von Erlachin kahteen päätyöhön: Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon aivan hotellimme läheisyydessä Makartplatzilla sekä vanhan kaupungin Kollegienkirchelle.

Kierros jatkui Tuomiokirkolle sekä Fransiskaanikirkolle. Omatoimisia promenadeja saattoi lähimaastossa suunnata mm. Mirabell-palatsin puistoon, Getreidegassellelle, Mozartin synnyinkotiin tai vaikkapa kavuta läheistä Kapuzinenbergiä ylös ihailemaan ympäröivää vehmasta luontoa ja lumoavan kauniita alppimaisemia. Kahvi ja sacherleivos tai joku muu herkku loputtomasta tarjonnasta Itävallan vanhimmassa kahvilassa, Café Tomasellissa, kuului varmasti myös monen kokemuksiin matkallamme. Historia kertoo Mozartinkin aikoinaan olleen siellä usein asiakkaana. Tosin hänen tiedetään käyneen kahvilassa pikemminkin pelaamassa biljardia, ei niinkään juomassa kahvia, joka hänen mielestään juuri tässä kahvilassa maistui pohjaan palaneelta keitolta. Mozartin aikaan kahvilan nimi oli vielä Café Staiger.


Kotimatkamme sujui yhtä hienosti kuin menomatka. Lentomme oli Münchenin kautta ja Münchenin ja Salzburgin välisen parin tunnin matkan ajoimme bussilla, mikä antoi mennen tullen mahdollisuuden ihailla Etelä-Saksan maaseutua viehättävine kylineen. Ajamalla pikkuteitä vältimme moottoriteiden pääsiäisruuhkan ja saimme vielä lepuuttaa silmiämme kauniissa maisemissa. Oivallinen valinta kuljettajalta!

Teksti: Eija Antinoja, Inari Räikkönen, Timo Kauppinen