RSOn ystävien kevään 2022 stipendiaatit

Poikkeuksellisen lahjakas ja aktiivinen, kantava voima ikäluokkansa konserteissa, kehittynyt huikeasti lukion aikana, ahkera ja esiintyy mielellään, innostava ja luo positiivista ilmapiiriä, ymmärtää, miten tulkita eri tyylilajeja…

RSOn ystävien stipendiaatit saavat keväällä 2022 opettajiltaan toinen toistaan ylistävämpiä luonnehdintoja. Musiikin antaumuksellinen harrastaminen on yhteistä kaikille kuudelle stipendiaatille heidän ikäeroistaan huolimatta (11- 21-vuotiaat).

Tällä kertaa stipendiaattien instrumenttivalikoima on tavallista runsaampi. On pianisti, kaksi viulistia, kontrabasisti sekä kaksi ”multitaskaajaa”, joiden valikoimaan mahtuvat niin alttoviulu, alttosaksofoni, kitara, laulu, rummut ja ylipäätään bändisoittimet.

Sibelius-lukion stipendiaatti Saara Lassila on lahjakas kontrabasisti.

Sibelius-lukion abiturientti Saara Lassila, 19, on koulun sinfoniaorkesterin kapellimestarin Juhani Lamminmäen mukaan poikkeuksellisen lahjakas kontrabasisti. Aloitettuaan kontrabasso-opinnot vuonna 2016 hän on ehtinyt jo voittaa syksyllä 2021 Nuorten Kansallisen lukiosarjan kontrabassokilpailun, opiskella useiden nimekkäiden kontrabasistien kuten Alpo Juutilaisen, Janne Saksalan, Jiri Parviaisen ja Maria Krykovin mestarikursseilla.  Ensimmäinen oma sooloresitaali Saaralla oli vuonna 2020. Esiintymiskokemusta on kertynyt myös jo melkoisesti, sillä Saara on soittanut Wegelius-kamariorkesterin solistina sekä mm. Jyväskylä Sinfonian, Mikkelin kaupunginorkesterin kokoonpanoissa sekä Sinfoniaorkesteri Vivon äänenjohtajana vuodesta 2020.  Tänä vuonna Suomen Kulttuurirahasto myönsi Saaralle apurahan kontrabasson hankintaan.

Emmi Saastamoinen on toinen Nurmeksen lukion stipendiaateista.

Nurmeksen lukion 18-vuotiaat oppilaat Emmi Saastamoinen ja Leevi Anttila ovat molemmat musiikin monitoimijoita. Emmi on tehnyt lukioaikana hartiavoimin töitä, sillä hänen valikoimassaan on laulun lisäksi alttoviulu, piano ja bändisoittimet. Ikäluokkansa lukuisissa konserteissa Emmi on opettaja Petri Hirvosen mukaan vahvasti kantava voima. ”Musiikki on ollut minulle pienestä pitäen suuri osa elämää.  Se on ollut mukana niin kauniissa kuin hienoissa hetkissä samoin kuin synkissä ja kamalissa hetkissä”, kuvailee Emmi suhdettaan musiikkiin.

Myös Leevi laulaa, mutta sen lisäksi hänellä on hallussaan alttosaksofoni, kitara ja rummut. Opettaja Hirvosen mukaan Leevin musiikillinen kehitys on lukioaikana ollut huikeaa ja hän on erityisesti ansioitunut kitaransoitossa. Leevi itse nostaa esille musiikin vaikutuksen omaan hyvinvointiinsa. ” Musiikki vapauttaa minut henkisesti. Vapaa-aikani kuluu suureksi osaksi musiikkia kuunnellen ja välillä soittaen. Se auttaa minua tyhjentämään päätäni.“ Leevin kuva on jutun aloituskuvana.

Liina Raappana on kevään 2022 stipendiaateista nuorin.

Suomussalmen Ruukinkankaan koulun stipendiaatti Liina Raappana on tämänvuotisten stipendiaattien joukossa kuopus, sillä hän päätti juuri alakoulun 5. luokan. Liina kiinnostui viulusta jo esikoulussa, jossa viulunopettaja Laura Matilainen esitteli soitinta. Liinan viuluopinnot hänen johdollaan käynnistyivät heti koulun alettua Kainuun musiikkiopiston Suomussalmen yksikössä. Liinan mielestä parasta viulun soittamisessa on viulutunneilla käyminen ja kehittyminen. Liina pitää myös esiintymisestä, mistä opettaja Elina Falck antaa hänelle erityisen tunnustuksen.

Mikkolan yhtenäiskoulusta Vantaalta stipendin sai Nina Miettunen. Nina on opettaja Annemari Moilasen mukaan lahjakas, motivoitunut ja innostava viulisti. Hän on osoittanut instrumenttinsa monipuolista hallintaa erityisesti Mikkolan koulun sinfoniaorkesterin konserttimestarina. Hänen ansiotaan on opettaja Moilasen mukaan myös pitkälti koko orkesterin positiivinen ilmapiiri.

Kauhajoen Panula-opiston oppilas Maria-Sofia Hakola on 21-vuotiaana tämän vuoden stipendiaattien ”seniori”. Hänen opettajallaan Andrea Berkesillä on liki 10 vuoden perspektiivi Maria-Sofian luontaiseen musikaalisuuteen. Hän antoi 2013 muutamia pianotunteja Maria-Sofialle, jonka pääaineena oli vielä tuolloin viulu. Vakinainen opettaja-oppilassuhde alkoi vuonna 2017 ja vuotta myöhemmin pääaineeksi vaihtui piano. Andrea Berkes ei säästele sanojaan ylistäessään Maria-Sofian rakkautta pianonsoittoon, hänen kykyään ymmärtää ja tulkita eri tyylilajeja. Hänen mielestään Maria-Sofian soittotekniikka ja tulkinnat ovat vain viidessä vuodessa kehittyneet huimasti. Maria-Sofia on erityisen mieltynyt suomalaiseen romanttiseen pianomusiikkiin kuten Toivo Kuulan, Heino Kasken, Erkki Melartinin ja tietenkin Jean Sibeliuksen sävellyksiin.    

TEKSTI Ritva Männynoksa

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa