RSO:n käyrätorven soittajan Esa Tukian omena-fransipaanitorttu sopii mainiosti jouluun

RSO:n käyrätorven soittaja Esa Tukia on yksi orkesterin hyvän ruuan ystävistä ja myös tekijöistä. Ei ihme, sillä hänen haaveensa lapsena oli tulla kokiksi. Musiikki kuitenkin vei.

Esa Tukian herkullinen omena-fransipaanitorttu sopii mainiosti myös joulun aikaan, ja puolukka-mansikkamelban kanssa se on loistava joulun jälkiruoka.

Omena-fransipaanitorttu

4 suomalaista kuorittua ja viipaloitua omenaa, siemenkota poistettuna
2 levyä pakastevoitaikinaa
vehnäjauhoja
1 kananmuna voitelemiseen
Tomusokeria

Fransipaani

70g huoneenlämpöistä voita
70g mantelijauhetta
70g tomusokeria
1 muna
1 korkillinen Negrita-rommia
1 1 /2 rkl vehnäjauhoja
Yhdistä aineet ja sekoita kuohkeaksi.

Puolukka-mansikkamelba

2dl pakastepuolukoita
1 1/2 dl pakastemansikoita
tomusokeria

Ota hyvissä ajoin puolukat ja mansikat sulamaan siivilään kulhon päälle. Ota voitaikina lämpimään ja valmista sillä aikaa fransipaani ja melba.

Melba: Soseuta sulaneet marjat sauvasekoittimella, käytä myös sulanut mehu. Vatkaa sekaan tomusokeri vähissä erissä, kunnes seos on sopivan makeankirpeää. Laita kylmään vetäytymään.

Kauli jauhotetusta taikinasta kaksi pitkähköä levyä, toinen (pohjalevy) hieman suurempi. Tee kansilevyyn poikittain viiltoja n. 4 cm:n välein. Levitä notkea fransipaani pohjalevylle. Jätä reunoille n. 1 1/2 cm tilaa. Aseta omenaviipaleet kauniisti riveihin fransipaanimatolle. Voitele reunat vatkatulla kananmunalla. Rullaa kansilevy kaulimen ympärille, aseta tortun ylle ja rullaa auki pohjan päälle. Taita reunat kiinni, painele reunat vielä esim. haarukalla tiiviisti. Anna levätä kylmässä puolisen tuntia, voitele munalla ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20–30 min. kunnes on kauniin ruskea. Tarjoa hieman jäähtyneenä melban kera.

Esa Tukia

kiinnitettiin jo 16-vuotiaana Kotkan kaupunginorkesterin käyrätorven äänenjohtajaksi. Hän on toiminut orkesterimuusikkona myös mm. Lahden ja Jyväskylän kaupunginorkestereissa sekä Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Ensimmäisen valtakunnallisen käyrätorvikilpailun Tukia voitti 1985.

RSO:ssa Esa Tukia on soittanut vuodesta 1981 alkaen. Hän on esiintynyt oman orkesterinsa solistina mm. Berliinissä sekä useiden muiden suomalaisten sinfoniaorkestereiden solistina Suomessa. Kamarimuusikkona hän on toiminut mm. Radius-kvintetissä, Suomen Kamarisolisteissa, Suomalaisessa Kamariorkesterissa sekä kamariorkesteri Avanti!ssa, jonka perustajajäseniä hän on.

Tässä videossa Esa Tukia kertoo mm. miten hänen haaveenaan oli tulla kokiksi, mutta musiikki kuitenkin vei: Ihmiset orkesterisssa: Esa Tukia

Esa Tukian kuva Seppo Sarkkinen/Yle.

Samankaltaiset artikkelit