Toimintasuunnitelma 2020

RSOn ystävät ry

Toimintasuunnitelma 2020

Vuosi 2020 on RSOn ystävät ry:n viides kokonainen toimintavuosi. Yhdistys jatkaa toimintaansa rakentaen monipuolisesti ja valtakunnallisesti siltaa RSO:n ja jäsenistön välille. Ensisijaista on, että yhdistyksen toiminta liittyy RSO:n toimintaan tavalla tai toisella.

Yhteistyö ja ystävyys RSO:n kanssa

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia siltana RSO:n, sen muusikoiden ja toimihenkilöiden sekä konserttiyleisön ja konsertteja kotona kuuntelevien ja katselevien välillä. Yhdistyksen hallitus jatkaa säännöllisiä tapaamisia muusikoita edustavan orkesterin valtuuskunnan ja RSO:n toimiston kanssa. Ystäväyhdistys pyrkii informoimaan jäseniään myös konserteista ja tapahtumista, joissa RSO:n muusikot esiintyvät RSO:n kausikonserttien ulkopuolella. Vastaavasti ystäväyhdistys huomioidaan RSO:n tiedotuksessa ja käsiohjelmissa.

Jäsentoiminta

Yhdistys on Suomen suurin sinfoniaorkesterien ystäväyhdistys. Toimintavuoden alussa yhdistyksen jäsenmäärä on 780 ja arvio uusien jäsenten määrästä on noin 120. Jäsenet, jotka eivät ole maksaneet jäsenmaksua kahden viime vuoden aikana, erotetaan yhdistyksestä ja poistetaan jäsenrekisteristä tammi-helmikuun aikana. Jäsenmaksunsa maksaneille toimitetaan kauden jäsenkortti postitse kotiosoitteeseen. Jäsenkortti oikeuttaa etuuksiin, joista tarkemmat tiedot ovat yhdistyksen kotisivulla: https://rsonystavat.fi. Sähköisen jäsenkortin mahdollisuutta selvitetään.

Yhdistyksen vuosikokous pidetään Oodin Maijansalissa keskiviikkona 26.2.2020. Samalla se toimii kevään jäseniltana. Syksylle suunnitellaan ohjelmallinen jäsenilta.

RSO:n konserttien avoimet kenraaliharjoitukset jatkuvat yhdistyksen jäsenille tutuksi tulleella tavalla. Myös ystävien omat RSO:n kenraaliharjoitukset jatkuvat ja ensimmäinen toteutuu perjantaina 14.2.2020, jolloin RSO:n tuleva ylikapellimestari Nicholas Collon johtaa orkesteria. Kenraaliharjoitusten yhteyteen pyritään järjestämään ajoittain lisäohjelmaa kuten nuotiston esittelyä, muusikoiden tapaamista tai vastaavaa.

Vapaamuotoinen muusikkotapaaminen järjestetään sekä keväällä että syksyllä konsertin yhteydessä. Kevään muusikkotapaaminen toteutuu keskiviikkosarjaan kuuluvan lauantaikonsertin 15.2.2020 jälkeen, jolloin ystävillä on mahdollisuus tutustua myös tulevaan ylikapellimestari Nicholas Colloniin. Syksyn muusikkotapaamisesta päätetään ensi kauden ohjelmiston julkistamisen jälkeen.

RSO:n kevään 2020 kausiohjelman esittely oli keskiviikkona 8.1.2020, jolloin Heikki Valsta keskusteli fagotisti Jussi Särkän kanssa kevään ohjelmistosta. Syksyn ohjelmiston esittely toteutetaan ennen syyskauden alkua, mahdollisesti jo kevään lopulla.

Ystäväpöytä on esillä kaikissa kausikorttikonserteissa väliajalla. Sen luokse ystävät voivat kokoontua tapaamisiin. Ystäväpöytä sijaitsee Sibelius-Akatemian oven luona, päärappujen alapuolella. Paikka mahdollisesti vaihtuu jatkossa.

Jäsenmatkat ovat osa yhdistyksen toimintaa. Yhdistys järjestää matkat Hampuriin 13.5. – 16.5.2020 ja Japaniin 22.5. – 30.5.2020 RSO:n kiertueen aikana. Molemmat matkat ovat loppuunvarattuja. Hampuri ja Elbphilharmonien konsertti kiinnostivat jäsenistöä siinä määrin, että yhdistys selvittää mahdollisuutta toiselle vastaavalle matkalle syksyllä 2020. Kesäkuukaudelle on suunnitteilla päiväretki johonkin suviseen musiikkifestivaaliin, jossa RSO:n muusikot ovat mukana tilaisuuden järjestelyissä.

Kirjallisten tilaisuuksien järjestämistä jatketaan parilla tilaisuudella vuodessa.

Pysyviin jäsenetuihin voi tutustua yhdistyksen kotisivuilla: https://rsonystavat.fi. Uusia jäsenetuja suunnitellaan RSO:n kanssa, ja niistä tiedotetaan jäsenkirjeissä ja yhdistyksen kotisivuilla.

Tiedottaminen

Yhdistys tiedottaa jäseniään pääasiassa sähköpostitse lähettämällä jäsenkirjeitä ja tietoa tapahtumista. Jäsenkirjeiden lisäksi tärkeitä kanavia ovat yhdistyksen Facebook-sivut ja verkkosivut. Jäsenkirjeet lähetetään tarvittaessa myös postitse. RSO:n kuukausittain sähköisesti lähetettävässä uutiskirjeessä julkaistaan myös ystäväyhdistyksen kuulumisia.

Ystäväkoulutoiminta

Yhdistyksen sääntöjen mukaan RSOn ystävät ry:n tarkoituksena on tukea valtakunnallisesti musiikkia harrastavien lasten ja nuorten mahdollisuutta päästä henkilökohtaisesti tutustumaan RSO:n konsertteihin ja orkesterin toimintaan. Yhdistys käynnisti syksyllä 2015 RSOn ystävät ry:n ystäväkoulutoiminnan. Yhdistyksen ystäväkouluja ovat Suomussalmen Ruukinkankaan koulu, Vantaan Mikkolan koulun sinfoniaorkesteriluokka, Sibelius-lukio Helsingissä ja Panula-opisto Kauhajoella. Nurmeksen Kirkkokadun koulu ja lukio on yhdistyksen uusin ystäväkoulu vuodesta 2020 alkaen. Ystäväkoulutoimintaa laajennetaan edelleen sopivan kohdekoulun löytyessä.

Yhdistys jakaa keväisin stipendejä ystäväkoulujen lahjakkaille oppilaille heidän opettajiensa esityksestä. Yhdistys avustaa myös ystäväkoulujen Helsinkiin suuntautuvia vierailuja RSO:n tilaisuuksiin ja/tai konsertteihin osallistumiseksi. Esimerkkinä tästä on Panula-opiston sinfoniaorkesteriluokan vierailu 31.1.2020, johon sisältyvät myös RSO:n kenraaliharjoitus ja konsertti.

Valtakunnallinen toiminta

Yhdistys on valtakunnallinen. Paikallissolutoimintaa Jyväskylässä ja muilla paikkakunnilla pyritään jatkamaan ja synnyttämään myös uutta. Valtakunnallisen toiminnan tavoitteena on mm. virittää yhteistyötä sinfoniaorkestereiden ystäväyhdistysten kanssa. Yhdistys voi myös tukea erilaisia nuorten muusikoiden kilpailuja, joiden järjestelyissä RSO:n muusikot ovat keskeisesti mukana. Yhdistys voi tarjota näille menestyneille nuorille muusikoille mm. esiintymistilaisuuksia yhdistyksen omissa jäsenilloissa tai muissa tilaisuuksissa.