Toimintasuunnitelma 2019

RSOn ystävät ry

Toimintasuunnitelma 2019

Toimintavuonna 2019 RSOn ystävät ry jatkaa toimintaansa rakentaen monipuolisesti ja valtakunnallisesti siltaa RSO:n ja jäsenistön välille.  Toiminnassa ensisijaista on, että kaikki toteutuva  toiminta liittyy  RSO:hon tavalla tai toisella.

Yhteistyö ja ystävyys RSO:n kanssa

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia siltana RSO:n, sen muusikoiden ja toimihenkilöiden ja konserttiyleisön sekä konsertteja kotona kuuntelevien ja katselevien välillä.

Yhdistyksen hallitus jatkaa säännöllisiä tapaamisia muusikoita edustavan orkesterin valtuuskunnan ja RSO:n toimiston kanssa. Ystäväyhdistys pyrkii informoimaan jäseniään konserteista ja tapahtumista, joissa RSO:n muusikot esiintyvät RSO:n konserttien ulkopuolella.

RSO:n tiedotuksessa ja käsiohjelmissa huomioidaan ystäväyhdistys ja kerrotaan sen toiminnasta.

Jäsentoiminta

Toimintavuoden alussa yhdistyksen jäsenmäärä on 779. Yhdistys on Suomen suurin sinfoniaorkesterien ystäväyhdistys.

Jäsenet saavat syksyn alkaessa 2019 uuden, seuraavan kauden jäsenkortin postitse kotiin. Jäsenkortti oikeuttaa eri etuuksiin,  joista tarkemmat tiedot löytyvät kotisivuilta. Sähköisen jäsenkortin mahdollisuutta selvitetään.

Keväällä yhdistyksen vuosikokous toimii samalla jäseniltana. Syksylle suunnitellaan ohjelmallista jäseniltaa.

Vuonna 2019 RSO:n konserttien jäsenistölle avoimet kenraaliharjoitukset jatkuvat  tutuksi tulleella mallilla. Koska kenraaliharjoitukset ovat kovin suosittuja, pääsee jatkossa kuhunkin harjoitukseen mukaan 130 ystävää. Kenraaliharjoitusten yhteyteen pyritään järjestämään ajoittain  kevyttä lisäohjelmaa, kuten nuotiston esittelyä, muusikoitten tapaamista tsm.

Ystävien oma kenraaliharjoitus toteutuu keskiviikkona 13.2.2019.

Kaikissa kausikorttikonserteissa on väliajalla ’Ystäväpöytä’, jonka luokse ystävät voivat kokoontua tapaamaan  toisiaan ja muita. Ystäväpöytään voi tilata etukäteen väliaikatarjoilun  niin halutessaan. Ystäväpöytä sijaitsee sampanjabaarin/Sibelius-akatemian oven luona. Ystäväpöytä idea saatiin syksyn 2018 jäsenkyselystä ja sitä kokeiltiin jo syksyn viimeisissä konserteissa.

RSO:n kevään 2019 kausiohjelman esittely toteutui keskiviikkona 16.1.2019. Heikki Valsta keskusteli Outi Paanasen kanssa,  ja jäsenet saivat  mielenkiintoisia vinkkejä ja vihjeitä mitä kuunnella ja miten. Tarkoitus on jatkaa näiden tilaisuuksien järjestämistä esim. RSOn uuden kauden julkistamisen aikaan (26.4.2019) tai ennen syksyn konserttikauden alkua. Idea tähän saatiin syksyn 2018 jäsenkyselystä.

Vapaamuotoinen muusikkotapaaminen järjestetään keväällä ja syksyllä konsertin yhteydessä.  Kevään muusikkotapaaminen toteutuu perjantaikonsertin 5.4.2019 jälkeen Musiikkitalon päälämpiössä. Syksyn tapaamisesta päätetään, kun ensi kauden ohjelmisto on  julkistettu.

Jäsenmatkat ovat osa yhdistyksen toimintaa. Jäsenmatka Lahden Sibeliustaloon RSOn kotimaan kiertueen konserttiin toteutuu 5.3.2019. Matkalla tutustutaan Sibeliustaloon, Lahden sinfoniaorkesterin ystäväyhdistykseen Aplodit orkesterille ja kuullaan konsertti. Mukaan mahtuu 55 ystävää. Matka on loppuunvarattu. Yhdistys suunnittelee  viimevuotiseen malliin heinäkuun alussa päivämatkaa Hauhon Musiikkijuhlille, jonka pääorganisoijat ovat RSOn muusikoita.  Tarkemmat tiedot selviävät jäsenkirjeistä. Syksyn jäsenmatkan matkakohde on Wien, jossa RSO konsertoi sunnuntaina 29.9.2019. Matkan ajankohta on lauantai 28.9.- tiistai 1.10.2019. Aikanaan jäsenkirjeeseen tulee matkan ohjelma ja ilmoittautumislinkki.

Joulukuussa 2017 yhdistys järjesti yhdessä Siltala-kustannuksen kanssa kirjallisen tilaisuuden. Sen saaman suosio perusteella vuonna 2019 järjestetään mahdollisesti samantyyppisiä eri kulttuurin aloja yhdistäviä tilaisuuksia lisää. Hannu Linnusta kertova kirja ilmestyy kesän lopulla Bazar-kustannuksen kautta. Yhdistys järjestää julkistamistilaisuuden jäsenille.

Erilaisia uusia jäsenetuja suunnitellaan RSO:n kanssa jatkuvasti.  Niistä tiedotetaan jäsenkirjeissä ja kotisivuilla, joten seuratkaa saamaanne postia ja sivuja. Pysyvät jäsenedut on listattu kotisivuilla. Jäsenkortti oikeuttaa etuihin.

Kevään 2019 Mahler-konsertteihin yhdistys on varannut jäsenille 5 lippua kuhunkin. Liput on tarkoitettu ensisijaisesti  sellaisille jäsenille,  jotka eivät pääse avoimiin kenraaliharjoituksiin joko pitkien etäisyyksien tai muiden esteiden vuoksi. Lipuista kerrotaan jäsenkirjeissä, joissa myös on ilmoittautumisohjeet. Idea tähän saatiin syksyn 2018 jäsenkyselystä ja kevään 2019 aikana toiminta on kokeiluluontoista. Jatkosta päätetään saatujen kokemusta perusteella.

Tiedottaminen

Yhdistys informoi jäseniään pääasiassa sähköpostitse lähettämällä jäsenkirjeitä ja informaatiota eri tapahtumista. Tärkeät kanavat ovat jäsenkirjeiden lisäksi yhdistyksen Facebook-sivut ja omat kotisivut (rsonystavat.fi). Kotisivut uudistetaan ja niiden rakennetta kevennetään helpommin päivitettäviksi tämän vuoden aikana. Myös jäsenet lähestyvät yhdistystä lähettämällä sähköpostia yhdistyksen sähköpostiosoitteeseen, mutta sähköpostin omistaminen ei ole edellytys yhdistyksen toimintaan osallistumiselle. Jäsenkirjeet lähetetään tarvittaessa myös postitse.

Ystäväkoulutoiminta

Yhdistys  käynnisti  syksyllä 2015  ystäväkouluprojektin, jonka tarkoituksena on tukea musiikkia harrastavien lasten ja nuorten mahdollisuutta päästä henkilökohtaisesti tutustumaan RSO:n konsertteihin ja orkesterin toimintaan. Yhdistyksen ystäväkouluja ovat Suomussalmen Ruukinkankaan koulu, Vantaan Mikkolan koulun sinfoniaorkesteriluokka, Sibelius-lukio Helsingissä ja Panula-opisto Kauhajoella. Ystäväkoulutoimintaa laajennetaan edelleen sopivan kohdekoulun löytyessä.

Valtakunnallinen toiminta

Jyväskylän paikallissolu jatkaa toimintansa. Muita paikallissoluja pyritään synnyttämään. Valtakunnallisen toiminnan tavoitteena on mm. virittää yhteistyötä  sinfoniaorkestereiden ystäväyhdistyksien kanssa.