RSOn ystävien Jyväskylän paikallissolun kirjallinen ilta 8.2.2018

Onko runokirjoissa aina noudatettava ’runokirjastandardia’, joka tarkoittaa 50 runoa sisältävää ohutta kirjaa? Jyväskyläläinen Harry Salmenniemi kirjoitti kolmen perinteisen runokokoelman jälkeen ensin paksun Texas sakset -runokirjan ilman sivunumerointia, ja nyt uunituore Yö ja Lasi -kokoelma tarjoaa runoutta yli 330 sivulla!
Kirjailijaan ja kirjaan tutustuttiin RSOn ystävien kirjallisessa tilaisuudessa Jyväskylän Nikolainkulman Jääkärikabinetissa torstaina 8.2.2018. Tupa oli täynnä RSOn, kustantajien Siltalan ja Atenan ja kirjailijoiden Salmenniemen ja Jäppisen ystäviä. Tilaisuus oli Touko Siltalan sanojen mukaan Yö ja lasi –kirjan julkistamistilaisuus. Paikalla oli myös Harry Salmenniemen lukioaikainen äidinkielenopettaja Raili Kivelä, joka kertoi että Harryn kirjoittamisen taidot ilmenivät jo lukioaikana. Jyväskylän Lyseon ex-rehtori Jorma Lempinen luki, mitä luokkatoverit ajattelivat Harrysta Vanhojen päivän kronikassa vuodelta 2002.
Toinen esitelty teos, Atena kustannuksen Jussi Jäppisen Kadonnutta kaupunkia etsimässä on kiehtova kuvallinen kiertomatka Jyväskylän maisemiin, arkkitehtuuriin ja kulttuurihistoriaan keskustakortteleiden kadonneiden puutalojen ja niissä asuneiden perheiden historian kautta. Tilaisuudessa Jussi Jäppinen kertoi muusikkosukujen Jalasten (ent. Blomsteadt) ja Hannikaisten talojen historioista, sekä Jyväskylän värikkäästä kulttuurielämästä Suomen Ateenassa.
Tilaisuus oli onnistunut jopa runoutta vähemmän tuntevien mielestä.
Harry Salmenniemi on kirjoittanut myös Oopperalibreton Antti Auvisen oopperaan Autuus (2015 Helsingin Juhlaviikot). YouTubesta löytyy lyhyt klippi.

Lue juttu Facebookissa »