Outi Ojala ja Pauliina Murto-Lehtinen ovat RSOn ystäväyhdistyksen jäseniä ja Kuhmo-veteraaneja. Outin Kuhmo-vierailut alkoivat 90-luvun alkuvuosina ja tämän vuoden festivaalin hän laskee olevan noin kahdeskymmenes kerta Kuhmossa. Pauliinan ensimmäinen kerta oli jo vuonna 1986, ja kun muutama festivaali on jäänyt väliin, on tämä vuosi hänelle jo 27. Outi luettelee syitä Kuhmo-innostuksen säilymiseen vuodesta toiseen: “Musiiikki on tietysti se, joka tänne vetää. Täällä sielu lepää ja rauhoittuu. Ja tänne pitää tulla varta vasten, niinpä tästä ei ole tullut mitään näyttäytymispaikkaa.” “Pakko tulla”, on Pauliinankin yksiselitteinen vastaus.
Yhdeksi tämän vuoden oman Kuhmo-viikkonsa kohokohdaksi Outi poimi Alessandro Marcellon Oboekonserton d-molli ja taiturillinen oboistin Nicholas Danielin. Pauliina nosti ehdottomaksi suosikikseen jokavuotisen Kuhmo-tutun, Danel-kvartetin, joka tänä kesänä esittää Kuhmossa kaikki 15 Šostakovitšin jousikvartettoa. “Danel-kvartetti on niin mahtavan hyvä ja monipuolinen. He pistävät jokaiseen esitykseen koko sielunsa. Valitsin Kuhmo-viikonkin sillä perusteella, että voin kuunnella mahdollisimman monta heidän soittamaansa Šostakovitšin jousikvartettoa.”
“Tämä juuri on Kuhmossa hienoa. Täällä on mahdollista kuulla ainutkertaisia kokoonpanoja, joita ei enää samassa muodossa kuule myöhemmin, mutta myös vakioryhmien hienoja esityksiä. Ja oppilaskonserteissa olen kuunnellut nuoria soittajia, joista on kehkeytynyt myöhemmin tähtiä”, kertoi Outi kokemuksistaan.Lue juttu Facebookissa »